Youtube Kızgın Kullanıcılara Cevap Mektubu Yolluyor

İşte mektubun çevirisi.

Bildiğiniz üzere YouTube, özellikle oyun kanallarına derin bir darbe vuran yeni politikalara geçmişti. Telif uyarıları içinde boğulan kullanıcılar ise YouTube’dan net bir cevap alamamıştı.

Süreç içerisinde Valve, Ubisoft gibi firmalar oyunculara kendi rızalarını sunmuş olsalar da, YouTube bir geri adımda bulunmamıştı. Ama Kotaku sitesi, YouTube’un kanal sahiplerine yolladığı bir maili ele geçirdi. Belli ki herkese gelmiyor bu mektuptan (biz daha almadık) ama en azından neyle karşılaşacağınızı bilin istiyoruz.

Bu linkten Kotaku’nun haberine ve metnin orijinaline ulaşabilirsiniz. Aşağıda ise hızlı bir çevirisi sizleri bekliyor.

Youtube’dan selamlar,

Geçen haftalarda videolardaki telif uyarılarını duymuş ya da bunlara maruz kalmış olabilirsiniz. Biz de sizlerle iletişime geçerek ne olduğunu ve yine nasıl size para kazandıracak videolar çekebileceğinizi açıklamak istiyoruz.

Ne Oluyor

Content ID, Youtube’a yüklenen videolarda telif hakkı alınmış içeriği tarayan ve bulduğunda da telif sahiplerine yaptırım hakkı sunan bir sistemdir. Geçen hafta, sistemi başta çoklu-kanal yayınları (multi-channel network [MCN]) da olmak üzere daha geniş bir yelpazeyi taraması adına genişlettik. Sonuç olarak, çokça oyun kanalı da olmak üzere birçok kanal videolarındaki görüntü ya da seslerden dolayı uyarı aldılar.

Content ID’nin Uyarılarını Anlamak

Unutmayın ki bir videoda birden fazla telif hakkı alınmış iş vardır ve herangi birisi uyarıya sebebiyet verebilir. Örneğin bir müzik şirketi videoda çalan müziğin haklarına sahip olabilir (arka fonda bile olsa), bir dağıtımcı oyunun soundtrack’ının haklarını elinde bulundurabilir veya bir firma oyun içi sinematik içeriğe sahip olabilir.

Ayrıca dijital haklar sıklıkla müzik şirketleri ya da toptancılara satılabilir. Yani siz hakkı elinde bulunduranı tanımasanız bile, uyarılar geçersiz sayılmaz.

Ne Yapacağınıza Karar Vermek

Bir uyarıda bulunulduğunda, hangi içerik için yapıldığı, kimin yaptığı, içeriğin türü (ses veya görüntü) belirtilir ve bahsi geçen kısımları izlemeniz sağlanır. Amacımız, Content ID uyarılarında sizi olabildiğince az yorabilmektir ve gerekli tüm basamakları, nasıl çözümleyeceğinizi ve diğer soruların cevaplarını burada bulabilirsiniz.

Ayrıca altını önemle çizmek lazım, bu uyarılar sizin hesabınızın güvenilirliğini etkilemez.

Yeni Videolar İçin İpuçları

Eğer başka kişilerin içeriklerini kullanarak bir video hazırlıyorsanız, hak sahipliğinin karmaşık bir konu olduğunu ve farklı sahiplerin farklı politikaları olduğunu unutmamalısınız. Müziğe dikkat edin. Birçok oyun, ses efektlerinden bağımsız olarak oyun içi müzikleri kapatmanıza izin verir. Eğer müzik kullanmak istiyorsanız, özgürce Müzik Kütüphanesi’nden müzik seçebilir (ve para kazanabilir), videonuza ekleyebilirsiniz.

Tutkunuz oyun, müzik ya da mizah olabilir ama yaptığınız işi sevdiğimizi bilin. Content ID’yi ve diğer araçları tasarlayıp sizlerin hizmetine sunmak için çok uğraştık. Amacımız da sizlere –gerek tekil kullanıcılar, gerek büyük şirketler- güzel videolar hazırlayıp para kazanabilmenin kapılarını aralamaktı. YouTube büyüdükçe, herkesin büyüyüp ilerleyebilmesi için doğru ürün özelliklerini sunduğumuzdan emin olmak istiyoruz.

Saygılarımızla,

YouTube ekibi.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum