Amerikan Hükümetinden "Liberator"a Veto

Defense Distributed'in silâh şablonları, hükümetin emriyle geri çekildi.

Geçtiğimiz günlerde 3B yazıcıların ne kadar güzel icatlar olduğundan dem vurmuş, ardından da Defense Distributed'ın (DD) bu cihazları kullanarak kendi silâhlarını yaptıklarını anlatmıştım. Hatta bahsi geçen haberdeDD, ilk defa video karşısına çıkardıkları Liberator'ı ateşlemiş ve silâhın başarıyla çalıştığını cümle aleme duyurmuştu.

Amaçlarını da bangır bangır bağırarak açıklayan DD kurucusu Cody R. Wilson, herkesin kendi silâhını üretmesini istediklerini vurgulamıştı. Bu, vatandaşların silâhlanma hakkını elinden almaya çalışan hükümete bir cevap niteliği taşıyordu online silâh dağıtıcısına göre. Ve buna, hükümetten cevabın gecikmeyeceği de çok belliydi... Gecikmedi de.

Amerikan hükümeti DD'ye, silah tasarımlarını internet sitesinden kaldırması için uyarıda bulundu. Hatta emir gönderdi demek daha doğru olur. "Aaa, ne güzel işte, daha ne?" değil mi? Değil. Çünkü tasarım taslakları, şimdiye kadar 100.000+ kişi tarafından indirildi ve torrent sitelerinde fink atıyor. Kısacası bu, teoride öyle görünse de pratikte hiçbir şeyin önüne geçmiş değil. Bizde durum ne bilmiyorum ama Amerika'da insanların kendi silâhlarını yapması yasadışı olmadığından, ortaya ne gibi durumların çıkabileceğini düşünün.

Bireyler ya da küçük ölçekli oluşumlar için şimdilik tek caydırıcı nokta, silâhın yapılması için endüstriyel bir 3B yazıcının gerekli olması (fiyatı da 15.000TL civarında). Gerçi DD, en büyük amaçlarından birinin bu silâhların her türlü 3B yazıcıda yapılabilmesini sağlamak olduğunu belirtmişti.

Kısacası kendi sitesinden değil belki, ancak el altından silâh taslakları dağıtılmaya devam edecektir. Bunun yanı sıra oluşum, silâhları satmak için de gerekli lisansı elinde barındırıyor. Kısacası neresinden bakarsanız bakın, hiçbir şey değişmedi bu emir/ihtarla (ya da uyarı, ne derseniz artık). Bu konuyla ilgili en kötü senaryo, hâlâ oralarda bir yerde bizleri bekliyor olabilir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum