DOTA 2 Rehberi - 6. Bölüm

Oyunun mekaniğiyle ilgili derin bilgiler

Merhaba sevgili okurlar. Kişisel işlerimizden ötürü bir uzun süredir yeni bir makale yazamadığımız gibi kendi sitemizde bile güncellemeleri yayınlamaktan başka rehber hazırlamaya fırsat bulamadık. Bunların dışında birkaç gün evvel oynadığımız birkaç oyunun video kaydını yayınladık. Uzun süren bu bekleyişin ardından, altıncı bölüm ile sizlerleyiz. Bu yazımızda da oyun mekaniğiyle ilgili önemli bilgiler yer alacak. 

KONSANTRE OLMALISIN!

Dota’da kahramanların yapacakları yetenekler veya kullanacağınız eşyalar süreli (Channeling) olabiliyor. Bu tarz yetenekleri gerçekleştirirken hiçbir müdahalede bulunmadan beklemelisiniz. Daha detaylı şu şekilde açıklayabilirim. Süreli yeteneği kullandığınız esnada yürümemeli, başka bir yeteneği kullanmamalı, saldırıda bulunmamalı, durma komutu vermemeli ve beklemelisiniz.Süreli yetenekleri kullandığınızda gerekli manayı hemen harcarsınız fakat ne kadar süre sürdürmek istediğiniz sizin seçiminize kalmaktadır. Hareketsiz beklediğiniz sürece devam eder. Süreli yeteneklerin kullanımı yeni oyunculara zor gelebilir. Çünkü nerede ve ne zaman kullanacağınızı iyi ayarlamanız gerekiyor. Aceleci olmadan soğukkanlı davranmalısınız. Bazı süreli yeteneklerin gerçekleşmesi için belli bir süre beklemeniz gerekiyorken, bazılarında ise beklenilen süre boyunca yeteneği kullanmış oluyorsunuz.

İki farklı süreli yeteneği barındıran SandKing kahramanından örnek verebiliriz.

SandKing kahramanının Epicenter yeteneğini kullanabilmesi için iki saniye hareketsiz beklemesi gerekiyor. Bu süre içerisinde hareket ederseniz hem yetenek iptal olacaktır hem de yeteneğinizin dolum süresi (Cooldown) sıfırlanacağı için ziyan olacaktır.

SandKing’inSandstorm yeteneği ise kullanır kullanmaz aktif olur. Siz beklediğiniz sürece, yeteneğin süresi bitene kadar devam eder. İstediğiniz an yeteneği iptal etmek sizin seçiminize kalıyor. 

dota2-rehberi-bolum6-2

   Sand King ile Epicanter yeteneğinizi kullanmadan önce iki kere düşünün. Yeteneğinizin düşman tarafından iptal edilmesini istemezsiniz

 

Beklenilen süre boyunca etkili olan süreli yetenekler de kendi içerisinde farklılık gösterebilir. Örneğin, Pudge’ınDismember, Warlock’unUpheaval, ShadowShaman’ınShackles, vs yetenekleri, beklenilen süre boyunca aynı oranda etkiyi sürdürerek son bulur. Hasar veren bir süreli yeteneği kullanırken, maksimum süre kullandığınızda maksimum hasara ulaşabilirsiniz. Hasar vermeyene örnek vermek gerekirse, Lion ile ManaDrain yeteneğini kullandığınız esnada ne kadar süre beklerseniz o kadar fazla Mana yenilenmesi sağlayabilirsiniz.

Bahsettiklerimizden farklılık gösteren, Windrunner’ınPowershot veya KeeperoftheLight’ınIlluminate yetenekleri ne kadar süre beklenirse süre bitiminde o kadar fazla hasar verecektir. Dilerseniz yarıda iptal edebilir ve yeteneği daha erken kullanabilirsiniz fakat maksimum süre beklemediğiniz için daha az hasar vermiş olacaksınız.

Ayrıca son olarak, NatureProphet’inTeleport, ShadowFiend’inRequiemofSouls veya Sniper’ınAssassinate yeteneklerinin kullanılabilmesi için beklenilen süreye ulaşılmadıkça iptal edilebilir. İptal edilirse yeteneğin dolum süresi sıfırlanmaz ve herhangi bir mana kaybı yaşanmaz.

TownPortalScroll eşyasını, süreli yetenekler ile aynı mantıktadır. Kullandığınızda, gerçekleşmesi için hareketsiz beklemelisiniz. Yoksa yüz otuz beş altın çöpe gider ve yeniden ışınlanabilmek için bir dakika beklemeniz gerektiğinden tabanları yağlamanız gerekir :),

dota2-rehberi-bolum6-3

   Uzun süren oyunlarda Boots of Travel eşyası edinmek doğru seçim olabilir. Üssünüzü korumak veya ani saldırıya geçmek için dost birim ve binalara ışınlanabilirsiniz.

 

ODAKLANMALARINA İZİN VERMEYİN

Süreli yeteneklerinizi kullanırken düşmanlarınızın armut toplayacağını sanmayın. Sizin yeteneğinizi iptal etmek için ellerinden geleni ardlarına koymayacaklar. Aynı şeyi siz de düşmanlarınıza karşı yapmalısınız. Çünkü diğer yeteneklere nazaran, süreli yetenekler yapılış ve kullanış bakımından zamana ihtiyaç duyar. Ne kadar erken davranıp düşmanın süreli yeteneğini iptal ederseniz, o kadar sizin yararınıza olacaktır. Savaş alanında CrystalMaiden, FreezingField yeteneğini kullandığı zaman durdurulmazsa ortalığı yakıp yıkabilir.

Peki bu süreli yetenekleri nasıl durdurabiliriz?

Düşmanlarınız süreli yetenekleri kullandıkları esnada iptal edebilmek için:

Sersemletebilir (Stun, Mini-Stun),

Susturabilir (Silence),

Eul’sScepterofDivinity veya Brewmaster’ın mavi pandası ile uçurabilir (Cyclones),

Yetenek veya ScytheofVyse eşyası ile hayvana dönüştürebilir (Hex),

Entangle (Crystal Maiden’ın Frostbite, Treant Protector’ın Overgrowth, vb.) veya Ensnare (Meepo’nun Earthbind, Lone Druid - Spirit Bear’ın Entangling Claws, vb.)  ile yere bağlayabilir,

DarkSeer’ınVacuum veya VengefulSpirit’in Nether Swap yetenekleri ile düşmanların yerini değiştirebilir,

Monkey King Bar eşyası sahibiyseniz, saldırılarınızla belli bir şansa göre anlık sersemletme ile süreli yetenekleri iptal edebilir,

Axe’inBerserker’s Call yeteneği ile size saldırmasını sağlayabilir, vs. şeklinde listeyi zenginleştirebiliriz.

İstisna olarak, düşmanı hareket ettirse bile, ForceStaff eşyası süreli yetenek kullanan düşman üzerinde kullanıldığında iptal etmez. Süreli yeteneği iptal edecek bir yeteneğiniz/eşyanız yoksa Aghanim’sScepter edinmiş Pugna ile kafa kafaya mücadeleye girmeyin derim, kötü bir deneyim olabilir :)

dota2-rehberi-bolum6-4

   Seviye 16 olan Pugna, eğer Aghanim’s Scepter eşyası edinirse, düşmanına Decrepify ve Life Drain yeteneklerini aynı anda kullanarak, saniyede 420 hasar verebilir.

 

EŞYALAR PAYLAŞILDIKÇA GÜZEL

Oyunun eşit şartlarda oynanabilmesi için eşyaların paylaşılamaz olması doğru bir kural. Düşünsenize dört oyuncu birden altınlarını biriktirip takımındaki sırtlayıcı (Carry) oyuncu için eşyalar satın alıyorlar. Ardından salıyorlar meydana. Hiç etik olmayan bir katliama neden olur. Bunun yaşanmaması adına eşya veya altın oyuncular arasında paylaşılamaz. İstisna olarak diğer oyuncular ile paylaşabileceğiniz veya kısmen paylaşabileceğiniz eşyalar yer almaktadır. Paylaşabileceğiniz eşyaları sadece satın alan kişi geri satabilir.

Paylaşın!

Tango, HealingSalve eşyalarını arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Canı azalan oyuncuya bu eşyaları paylaşmaktan çekinmeyin. Sonuçta ana üsse geri dönmek yerine, dostunuzun yanınızda kalması yararınızadır. Bir elin nesi var iki elin sesi var.

Clarity sadece elli altına satın alınıyor. Fazladan edindiyseniz hemen manası azalan takım arkadaşınız üzerinde kullanın.

Hem sağlığı hem de manası dolsun mu istiyorsunuz? Tamam o zaman Bottle eşyanız varsa hemen uzatın arkadaşınıza iki yudum içsin, kendine gelsin. Sonra savaşa devam. Fakat şunu unutmayın, Bottle’ı rün ile doldurduysanız ilk yudumu siz içmelisiniz :)

Kuryelerimizi paylaşabiliriz.

Tüm ward türleri takım arkadaşları arasında paylaşılabilir. Nereye ward koyulması gerektiği konusunda kafa karışıklığı yaşıyorsanız, bırakın takım arkadaşlarınız devralsın bu görevi. Siz satın alın, gerisini onlar halleder.

dota2-rehberi-bolum6-5

   Roshan eğer üçüncü kez öldürülürse, Aegis of Immortal eşyasına ek olarak Cheese eşyasını da yere düşürür. Cheese eşyası yerden alındıktan sonra bile oyuncular arasında paylaşılabilir.

 

Düşman takımına pusu mu düzenleyeceksiniz? SmokeofDeceit eşyasını satın alabilir ve pusu için yola çıkacak arkadaşınıza verebilirsiniz.

Görünmez kahramanların can sıkıcı olduğunu hatırlatmama gerek yok sanırım. Geç olmadan GemofTrueSight eşyası edinin. Eğer kolay yem olurum diyorsanız, takımınızdaki sağlık kapasitesi ve zırhı bol bir kahramana verin, o taşısın. Gem alacak altınım yok diyorsanız DustofAppearance satın alabilir, takım arkadaşlarınıza dağıtabilirsiniz.

Her zaman yanınızda taşımanız gereken TownPortalScroll eşyasını paylaşabilirsiniz. Sağlığı azalmış takım arkadaşınızın çantasına atın, vakit kaybetmeden ana üsse dönsün. Kendinize yeni bir tane daha almayı unutmayın.

Dota2’de bu tarz bir paylaşım gerçekleşmiş midir bilemiyorum fakat Roshan’ı üçüncü kez öldürdüğünüz zaman düşen Cheese de paylaşılabilen eşyalar arasında. Cheese’i kullanan kahramanın sağlığı 2500, manası ise 1000 yenilenir. Savaşta ağır yara alan arkadaşınızla geç olmadan paylaşabilirsiniz.

Takım arkadaşınızın çantasına atacağınız RingofRegen, RingofHealth eşyalarıyla sağlık yenilenmesi, Sage’s Mask, Void Stone eşyalarıyla mana yenilenmesi, Perseverance eşyasıyla hem sağlık hem mana yenilenmesi sağlayabilirsiniz. Kendisini toparladığında eşyanızı geri istemeyi unutmayın.

dota2-rehberi-bolum6-6

   Divine Rapier eşyası oyuncuya +300 hasar gücü verir. Eğer taşıyan oyuncu ölürse silahı yere düşer. Müttefik veya düşman takım oyuncuları tarafından yerden alınabilir

 

Ayrıca istisna iki takımında kullanabileceği tek bir eşya bulunmaktadır: DivineRapier! Tabii paylaşılma şekli biraz vahşidir. Taşıyan kişi öldürüldüğü zaman diğer oyuncuların alabilmesine olanak tanır. Aramızda UltimaOnline oynamış arkadaşlar varsa bu eşya paylaşma şekli pek yabancı gelmeyecektir. Bu yüzden DivineRapier taşıyan oyuncudan korkulsa bile o eşyayı ele geçirme arzusu sizi Gollum’e çevirebilir.

Paylaşabileceğiniz eşyalar bunlardan ibaret. Diğer aklınıza gelebilecek tüm eşya veya tarifler oyuncular arasında paylaşılamaz. Ek bilgi olarak, Roshan öldürüldüğünde düşen AegisoftheImmortal eşyası paylaşılamaz. Alan oyuncu yere bırakamaz veya takım arkadaşlarına veremez.        

İlk makaleden bugüne rehberlerimizi takip eden tüm sevgili okurlara teşekkürü borç biliriz. Bildiğiniz gibi maksadımız, Dota 2 maçlarını keyifle oynayabilmenize yardımcı olmak. Dota 2’yi sizler için kolay anlaşılır ve eğlenceli hale getirmek adına çabalarımız devam edecek. Bir sonraki yazımıza kadar farklı kahramanları deneyerek büyük mücadeleye devam!

Deniz YILDIRIM– nomadnz

Özer ÖZDOĞAN– stalker

www.dota2rehberi.com

YORUMLAR
Parolamı Unuttum