İnceleme: Nether

Ne kan kaldı ne ter!

Not: Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinin Şubat 2014 sayısında yayınlanmıştır.

Kıyamet sonrası senaryolu oyunları seviyorum ama kıyamet sonrasını, yıkılmış binalar, yiyecek içecek bulmama gibi yavaş yavaş klişeleşmiş kavramlarla bağdaştırmak bana göre son derece yanlış. Ben kıyametin bundan yıllar önce sessiz sedasız koptuğunu düşünüyorum. Bunu kimse fark etmedi çünkü hepimiz daha önemli işlerle meşguldük. Kimimiz köpeğini gezdiriyor, kimimiz ÖSS'ye hazırlanıyor, bazılarımız da o sevdiği oyunun son bölümünü geçmeye çalışıyordu. En nihayetinde kıyamet biz farkında olsak da olmasak da koptu ve bizleri şu şahane ortama bıraktı. Her gün takım elbiselerimizi giyip iş denilen işkenceye maruz kalıyor, içimizde naif ve çocuksu yanımızdan kalan ne varsa, bunların hor görülüp aşağılandığı bir toplumda yaşamaya zorlanıyoruz. Sizi siz yapanlardan geriye hiçbir şey kalmayana kadar bu rutin düzen, üstünüze çökmeye devam edecek. Etrafta şeytanlar, göktaşları veya kara delikler beklemeyin, çünkü dünyanın sonu önce kalpte başlıyor.

nether-big2

Oyunda hayatta kalmanın tek yolu kalabalık gruplar halinde gezmek. Arkadaş grubunuz yoksa Nether’a başlamayı düşünmeyin.

 

Rust, Dayz derken son dönemde popülerleşen hayatta kalma oyunlarından biri de Nether. Nether’da olaylar “Seçim” denilen açıklanamaz olayın ardından gelişiyor. Seçim esnasında nüfusun büyük bölümünün içi dışına çıkıyor ve insanlar önceki kimlikleriyle alakasız, son derece tehlikeli yaratıklara dönüşüyorlar. Amaç benzer oyunlardakinden farklı değil; marketlerin, pizzacıların ve elbette kanunun olmadığı bir dünyada hayatta kalmaya çalışacaksınız. Bütün dünyanın size karşı olduğu bir oyunda insanlıkla birlikte kaynakların da giderek tükenmesi hoş değil elbette.

nether-big3

Güvenli noktalar bu karanlık dünyada huzur bulabileceğiniz sayılı bölgelerden. Yine de gözünüz çevrede avlanan diğer oyunculara karşı açık olsun.

 

Yaşasın yemek yemek

Daha önce Dayz’yi veya benzer tarzda bir oyunu oynadıysanız gördükleriniz sizi çok şaşırtmayacak. Asıl kötüler (Nether’lar yani), mutasyona uğramış canavarlar olsa da onlardan gizlenerek kaçmak mümkün. Yanlarından geçerken sürünürsünüz veya çömelip geçip gitmesini beklersiniz. Peki ya açlıktan ölmek üzere olan silahlı bir oyuncu mallarınıza göz dikerse? Ya açlıktan ölmek üzere olan kişi sizseniz? Onunla konuşur musunuz? Aç olduğunuzu söyleyip ellerine koz mu verirsiniz? Nether da aynı türdeki pek çok oyun gibi olasılıkların sonsuz, her deneyimin farklı olduğu bir oyun yapısı sunmaya çalışıyor.

nether-big4

Oyunda çoğu binanın çatısına çıkmak mümkün ancak çoğu zaman emeğinize değecek eşyalar bulamıyorsunuz.

 

Peki, Nether’ı Dayz veya Rust’tan ayıran ne var? Bence öyle bir şey yok. Dayz kadar alan sunmuyor, yaratık ve korku konseptiyle öne çıktığını iddia etse de öyle nabız oynatacak bir yanı da yok. Toplanan eşyaların güvenli bölgelerde depolanıp yeri geldiğinde güvenli depolarda farklı karakterlerinizin kullanımı için bekletilmesi güzel fikir. Karakterler, yaratık ve oyuncu öldürdükçe seviye atlayıp çeşitli bonuslar kazandıkları için, ölüm riski kolay kolay göze alamayacağınız bir durum. Oyuncuların çoğu da bu güvenli alanların önünde bekleyemeye başlıyorlar ama. Nether iyi oyun, hoş oyun ama Dayz’deki içeriğe veya Rust’taki yaratıcılığa sahip değil. Henüz yapım aşamasında olsa da eğer ki yapımcılar oyunun sürüden ayrılmasını sağlayacak bir şeyler bulamazlarsa, geleceği o kadar da parlak gözükmüyor.

nether-big5

Tanımadığınız oyuncular çoğu zaman iyi niyetli olmuyorlar.

 

Nether için hâlâ çok geç değil. Şimdiden notunu verip göndermek biraz acımasızlık olur. Yine de yapım aşaması tamamlanmadan söyleyebileceğim bir iki şey var: Bu konuda deneyimli ve biraz da sütten ağzı yanmış bir oyuncu olarak Nether gibi bir alternatiftense piyasada şimdiden tutmuş, geniş oyuncu kitlesine sahip oyunlara yönelmenizin daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Her şeye rağmen, “Ben hayatta kalmak için uğraşırken, bir yandan da korkmak istiyorum” veya “Dağ bahçe değil şehir gezip market yağmalamak istiyorum” diyorsanız Nether’a da şans verebilirsiniz. Ama sizin gibi düşünen çok fazla oyuncu bulamayacağınızı ve Nether'ın yakın tarihte unutulup gidilecek oyunlar katalogunda kendine taze bir yer bulmak üzere yola çıktığını da belirtmeliyim.

nether-big6

Nether’ın şirin dünyasında sıradan bir güne bakıyorsunuz.


KÜNYE

Nether (PC) (Erken Erişim)
Tür: Aksiyon
Yapım: Phospor Games
Dağıtım: Phospor Games
Kutulu Fiyatı: ?
Dijital İndirme: 30$
Yaş Sınırı: 18+
Dahası İçin: playnether.com

 

KARNE

Artılar

Sürekli güncelleniyor
Gelişimi başarılı
Kullanılan elementler düzgün çalışıyor
 

Eksiler

Eşyalar belirli yerlerde çıktığı için gezmek gerekmiyor
Benzerlerinden ayrılan bir yanı yok

 

SON KARAR: Nether keyifli bir oyun olsa da piyasada bu kadar sağlam alternatifleri varken aradan sıyrılamayacak gibi duruyor.

NOTU: -

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum