Mad Max Zaman Tüneli

Dünyanın hızlıca çöküşü

Sinema dünyasının unutulmaz isimlerinden Mad Max uzun bir zaman sonra tekrardan aramızda.

Fury Road ile Mad Max’in eski şanlı günlerine geri döndüğünü söyleyebiliriz. Bu cuma vizyona giren film hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden büyük övgüler aldı.

Mad Max: Fury Road’un seriyi sıfırlayan bir film değil, devam filmi olduğunu belirtmek gerek. Yeni filmden tam keyif alabilmeniz için önceki filmleri izlemek şart olmasa da Fury Road’u izlemeden önce eski filmlere göz atmanız faydalı olur. Bunu yapamayacaklar veya yeniden hatırlamak isteyenler için de Mad Max’in tarihçesine ufak da olsa değinelim istedik.

Not: Girişten ve başlıktan anlaşılmıştır ama biz yine de bir spoiler uyarası yapalım.

Mad Max Öncesi

Bildiğiniz üzere Mad Max’in evreni post apokaliptik bir dünyada geçmekte. Bu evrene doğru atılan adımın ilk sesleri Basra Körfezi Savaşı ile patlak verir. Iran ile Suudi Arabistan arasında geçen savaş Basra Körfezi’ni iki gün içerisinde yerle bir eder ve petrol yatakları bir daha petrol çıkarılamayacak şekilde hasar görür. Büyük bir darbe yiyen dünyadaki büyük petrol şirketleri çok geçmeden üretimlerini durdurduklarını açıklar.

Petrol kıtlığının dünyaya etkisi de tahmin edebileceğiniz gibi; kimi ülkelerin ekonomisi, kimilerinin hükümeti, kimilerinin de yasaları değişir. Sıradan insanlar artık silahlanmaya başlamıştır. Petrol de bir hazine halindedir ve petrol tankerleri sürekli saldırıya uğrar.

Mad Max

İlk Mad Max filminde Max Rockatansky ile tanışırız. Max yollarda yasaları sağlamaya çalışan Main Force Patrol’un bir üyesidir ve buranın en iyi şoförlerinden biridir. Arkadaşları ve ailesi bir motor çetesi tarafından öldürüldükten sonra kayıplara karışır.

Mad Max 2 Öncesi

Geçen zamanla birlikte kaynaklar tükenmeye ve insanlar daha da sınır tanımaz hale gelmeye başlar. Zayıfın yok olduğu, güçlünün kurtulduğu bir dünya anlayışı ortaya çıkar. Wasteland’in hakimi artık araçlı çetelerdir.

Bu süre içerisinde Main Force Patrol tarih olur ve eski üyeleri diğer çetelere kayar.

Mad Max 2

İlk filmden iki yıl sonra geçer. Artık medeniyet tam bir çöküştedir. Wasteland’de yakıt arayan yağmacılar cirit atmaktadır.

Mad Max 2 Sonrası

Ekonominin çökmesinin ardından hayatta kalan hükümetler son petrol kaynaklarının peşine düşer. Bunun bir yansıması olarak da dünya çapında bir nükleer savaş başlar. Fitili ateşleyenin hangi taraf olduğu bilinmese de savaşın sonucunu herkes çeker. İklim değişir, yerini sıcak ve kuru bir havaya bırakır. Çöller oluşmaya başlar.

Mad Max Beyond Thunderdome

Mad Max 2’nin 15 yıl sonrasında geçer. Bildiğimiz medeniyetin yerini toz ve kum almıştır. Su oldukça kıt ve radyasyonludur. Her yer çöl haline gelir. Petrol ise artık yoktur.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum