OGZ Online Özel - Eldritch İnceleme

Bir Kitap Okudum, Hayatım Karardı

Çok sık okurum, ancak fazla kitap okuduğum söylenemez (bu nasıl bir çelişkidir? - Sinan). Ya en sıkıcı bana hitap etmeyen kitaplara denk geliyorum ya da yeterli sabrım yok. Yine de kütüphaneleri severim. İçlerinde dolaşmak, her rafı ağzına kadar farklı türlerle dolu kitaplıklara göz atmak kitap kurtları için bulunmaz bir cevherdir. Yapmamanız gereken sessizce kitapların dünyasına girmek. En kötü ne olabilir?

Lovecraft evreninden uyarlanmış Eldritch, Türkçe’de "tekinsiz, büyülü" anlamlarına geliyor. Bilmediğiniz bir nedenden ötürü kendinizi bir kütüphanede buluyorsunuz ve dışarı çıkma gibi bir şansınız yok. Sizden daha önce burada kapana kasılmış birinin tuttuğu günlükler sayesinde olan biteni biraz olsun anlıyorsunuz. Okuduğunuzda sizi kendi dünyalarına sokan belli başlı kitaplar dışında gidecek pek bir yeriniz yok ve gittiğiniz yerlerin güzel olduğunu da söyleyemeyeceğim.

eldritch-inceleme-big1

Ziyan olmuş güzelim et

Eldritch, Minecraft’ın başlattığı küplü grafik modasına uymuş. Ancak Minecraft’taki canlılık burada yok. Aksine daha donuk ve iç karartıcı. Yine Minecraft’ta olduğu gibi dünyalar rastlantısal yaratılıyor ama ortada bir üretim sistemi yok. Amacınız her kitap sonunda bulacağınız ruhları toplayarak bu kütüphaneden kurtulmak.

TEKRAR VE TEKRAR ÖLMEK

Her Roguelike oyunda olduğu gibi burada da ölmek oldukça kolay. 1-2 darbede ölmeniz mümkün. Adımlarınızı dikkatli atmalı, karşınıza çıkan yaratıkları iyi gözlemlemeli ve tehlikelere karşı tetikte olmalısınız. Aynı anda 1 büyü, 2 farklı silah ve 3 parça ekipman taşıyabiliyorsunuz. Tüm bunlar hayatta kalma sürenizi arttıracaktır. Yine de yeterince deneyimli olana kadar hatta sonrasında bile bol bol öleceksiniz.

eldritch-inceleme-big2

Bu garip heykellerden özel güçler alıyorsunuz

Doğal olarak öldüğünüzde elinizdeki eşyaları ve tüm ilerlemenizi kaybediyorsunuz. Ama aynı şey para için geçerli değil. Bir dakika… Nasıl yani? E kim demiş öbür tarafta paranın değeri yok diye. Öbür tarafa gidemiyoruz ki. Evet, olur da paranızı sandıklara koyarsanız para kaybolmuyor ve tekrar canlandığınızda parayı geri alabiliyorsunuz. Topladığımız mavi Artifact’ler para yerine geçiyor ama aynı zamanda bunları mana gücü olarak kullanabiliyoruz. Tıpkı Spelunky’de olduğu gibi alakasız yerlere açılmış dükkânlar var. Ayın sonunu getirmeyi bekleyen dükkân sahiplerini sinirlendirmek de mantıklı bir fikir değil.

eldritch-inceleme-big3

Deniz kızı kalmadı. Balık adam verelim?

İçerdiği olağandışı varlıklar ve bilinmezliğiyle Lovecraft’ın yarattığı evrenler insanı oldukça rahatsız eder. Eldritch’te de balık adamlardan, kertenkelelere kadar çeşitli yaratıklar bulunmakta. Ancak Eldritch’in tüm bu esinlenmeye rağmen pek rahatsız edici olduğu söylenemez. Müzikler atmosferi tamamlasa da oyunun her yerinde kendini belli eden ilkelliğinden ötürü görünüşleri ve çıkarttıkları seslerle biraz komik olmuşlar. Ama ap, üp diye ses çıkaran bir yaratık ateş topu fırlatıyor olsa bile ne kadar tehditkâr olabilir ki?

Kısa oyun süresi bence uygun olmuş. Yine de bu yetmediyse Asylum’a gidip ruh kurtarabilir ya da daha zor moduyla tekrardan başlayabilirsiniz. Eğer Lovecraft’i seviyor ve farklı bir FPS oynamak istiyorsanız indirime girdiğinde denemenizi tavsiye ederim.


 

 HP LOVECRAFT KİMDİR?

Korku hikâyeleri denince genelde Stephen King’i düşünürüz. Ancak HP Lovecraft Stephen King’in öncüsü ve onun deyimiyle 20.
Yüzyılın en iyi klasik korku hikâyesi yazarıdır. Tam adıyla Howard Phillips Lovecraft 20 Ağustos 1890 tarhinde Rhode
Island’da doğdu. Küçük yaşta babasının ölümünden annesiyle sonra dedesinin evine taşınan Lovecraft dedesinin sahip olduğu
kitaplar sayesinde edebiyatla tanışmış oldu. Yazdığı korku hikayeleri ilk başta çevresindekilerin hoşuna gitse de zamanla
annesini endişelendirmeye başladı. Lovecraft ilkokula başladıktan kısa süre sonra, annesinin baskısı ve birtakım
psikolojik rahatsızlıklardan ötürü öğrenim hayatı sıklıkla aksadı.

Geceleri “Night Gaunts” dediği yaratıkların saldırısına uğradığını düşünürdü. Bunlar hikayelerinde kullandığı pek çok
varlık ve yaratığa da öncülük etmiştir. Lovecraft astronomi ve geometriyle ilgiliydi. Hikayelerinde geometrik şekilleri ve
astronomi kavramlarını sıkça kullandı. Kısa süren evliliğinden sonra yaşlı ve bekâr iki teyzesinin yanına döndü ve ömrünün
en verimli (ve yalnız) yılları başlamış oldu. Normalde de sosyal bir insan olmayan Lovecraft bundan sonra insanlarla ve
arkadaşlarıyla sadece mektup yoluyla iletişim kurmaya ve neredeyse hiç evinden dışarı çıkmamaya başladı. En üretken ve en
yalnız olduğu bu yıllarda yoksullukla boğuşan yazar hayatta kalan teyzesiyle küçük bir pansiyona taşınmak zorunda kaldı.

1936’da Lovecraft’a bağırsak kanseri teşhisi kondu. Acılı geçen 1 yıllık tedavi sürecine rağmen iyileşemedi ve 15 Mart
1937 günü hayatını kaybetti. H.P Lovecraft çileli bir hayat çekti ve çoğu yazar gibi değeri öldükten sonra anlaşıldı.
Cthulhu mitini yaratmış ve Necronomicon gibi eşsiz eserler vermiş Lovecraft öldüğü zaman fakir ve fazla bilinmeyen bir
yazar iken arkadaşlarının isteği ve hayranlarının ısrarlarıyla edebiyat dünyasındaki hak ettiği yeri aldı.

eldritch-inceleme-big4

 

OGZ NOTU

6+

KÜNYE:

Tür: Roguelike FPS, Gerilim

Yapım: Minor Key Games

Dağıtım: Minor Key Games

Sistem: Düşük

Kutulu Fiyatı: -

Dijital İndirme: Steam (14.99$)

Yaş Sınırı: 13+

Dahası İçin://www.eldritchgame.com/

 

ARTILAR:
  • Roguelike olması
  • Lovecraft göndermeleri olan hikayesi
  • Sıradışı yapısı

 

EKSİLER:
  • İçerik az
  • Gülünç gelebilecek ilkelliği
  • Bu oyuna bu fiyat?

 

SON KARAR:

Spelunky FPS olsaydı buna yakın bir şey olurdu. İlginç bir yapım.

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum