Oyun Firmalarının İsimleri Nereden Geliyor ?

Biraz dile hakim olmak, biraz da yaratıcılık

Oyun yapma işine girseydiniz kuracağınız firmanın ismini ne koyardınız? Eski Türkçeden bir kelime mi seçerdiniz, adınızın anagramını mı çıkartırdınız yoksa en çok sevdiğiniz değerli taşı mı kullanırdınız? Şayet oyun yapmak isteseydim ilk olarak bir platform oyunu geliştirmek isterdim bundan eminim. Ama henüz bir isim bulabilmiş değilim :)

Diğer firmalar isimlerini nereden buldular merak ettim. Sizler için oyun firmalarının isimlerinin kökenini araştırdım ve 25 tanesini seçip bu yazıyı hazırladım.

OI01.jpg

ATARI

Atari, go oyununda rakip oyuncunun taşlarının tehlikede olduğunu belirtmek için kullanılan (satranç oynarken şah demek gibi) Atari sözünden alıyor.

OI02.jpg

ATLUS

Persona serisinin yaratıcısı, arıza oyun Catherine’in yapımcısı Japon menşeili Atlus ismini Zeus tarafından Dünya’yı sırtında taşımakla cezalandırılmış Atlas’tan alıyor.

OI03.jpg

BANDAI NAMCO ENTERTAINMENT

NAMCO, Nakamura Amusement Machine Manufacturing Company’nin kısaltılmışıdır. Bandai ise adını firmanın kurucusu Naoharu Yamashina’nın esinlendiği “ebediyen değişmeyen” anlamına gelen Çince ifade “Bandai Fueki”’den alıyor. 2 firma 2006 yılında birleşti.

OI04.jpg

BIOWARE CORP.

Bioware, 1995’te Ray Muzyka, Greg Zeschuk, Trent Oster, Brent Oster, Marcel Zeschuk, ve Augustine Yip tarafından kuruldu. Aslen Alberta Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu ekip eğitim hayatlarında programcılıkla uğraşıp oyun oynuyorlarmış. Ekibin tıptaki başarıları da kendi oyunları yaratmak için gerekli yeterli sermayeye ulaşmalarını sağlamış. Biology ve Software kelimelerini birleştirerek BioWare’i oluşturmuşlar. Onlar sayesinde Dragon Age, KOTOR ve Mass Effect oyunlarını oynayabildik.

OI05.jpg

BLIZZARD ENTERTAINMENT

Diablo, Warcraft ve Starcraft serilerinin yaratıcısı, milyonlarca oyuncunun gönlünü fethetmiş Blizzard’ınadı nereden geliyor? 1991’de Silicon & Synapse kurulan firma 1994 yılında adını Chaos Studios olarak değiştirdi. Ancak sonrasında Chaos ismini kullanan başka bir firma olduğunu öğrenen ekip sözlükten, muhtemelen havalı buldukları için, Blizzard (kar fırtınası, tipi) kelimesini seçtiler. Peki, neden Blizzard Software değil de Blizzard Entertainment? Bunun nedeni firmanın gelecekte oyunlardan fazlasını yapmak istemesi.

OI06.png

BRODERBUND

Prince of Persia ve Karateka’nın yapımcısı adını Afrika dilinde kardeşler birliği anlamına gelen Broderbund’dan alıyor.

OI07.jpg

BETHESDA

En çok The Elder Scrolls serisiyle tanınan ünlü firma adını ABD’nin Maryland eyaletine ait Bethesda şehrinden alıyor.

OI08.jpg

CAPYBARA GAMES (CAPY GAMES)

Critter Crunch ve Super Time Force’u geliştiren bağımsız firma isim bulacağı zaten ekipçe bir oylama yapılmış. 12 isim arasında kazanan, anavatanı Güney Amerika olan en büyük kemirgen hayvan Kapibara olmuş.

OI09.jpg

CAPCOM

Zamanında arcade makinalarını ürettikleri için firmanın adı Capsule Computers’ın kısaltılmışı olan Capcom olmuş.

OI10.jpg

CD PROJEKT RED

CD Projekt, Marcin Iwinski ve Michal Kicinski tarafından 1994’te kuruldu. Aslen CD formatındaki yazılım ve oyunları dağıtan firmanın adı buradan CD işinden geliyor. 2002 yılında oyun geliştirme CD Projekt’in oyun yapım stüdyosu kuruldu ve The Witcher geliştirilmeye başlandı. 2008 yılında Metropolis Software’i bünyesine alan firma CD Projekt RED oldu.

Firmanın adında neden RED olduğu konusunda birkaç teori var. Polonya bayrağının kırmızı rengini, kan kırmızısını ya da CD okuyan lazerin kırmızı ışığını kastetmiş olabilirler mi?

OI11.jpg

EIDOS

Tomb Raider serisinin yaratıcısı (artık serinin yapımcılığını Crystal Dynamics üstleniyor) adını Yunanca canlı türü anlamına gelen Eidos kelimesinden alıyor. Şu an firma Square Enix’e bağlı ve EIDOS Montreal adıyla Deus Ex: Mankind Divided’ı geliştirmekteler.

OI12.jpg

ID SOFTWARE

Aslen firmanın adı Ideas From The Deep (Derindeki Fikirler) imiş ancak bu ismin fazla uzun olduğunu düşünen John Carmack ve arkadaşları bunu kısaltarak id yapmışlar. id aynı zamanda “rağbet gören” anlamına gelen in demand’in kısaltması. Bunun dışında altbenlik ve kimlik anlamlarına da geliyor.

OI13.jpg

INSOMNIAC GAMES

Kendilerini Resistance ve inFamous serilerinden tanırsınız. Ekip 200 kadar isimden birini seçmekle uğraşmış ancak hiçbirini beğenilmemiş. Uykusuzluğun da etkisiyle ekipten biri çıkmış ve adımız Insomniac olsun mu diye sormuş, olsun demişler.

OI14.jpg

INXILE ENTERTAINMENT

Brian Fargo’nun kuruculuğunu üstlendiği firmanın adının çıkış hikâyesi şöyle. Brian Fargo, iş tanımı olarak kartvizitine “Leader in exile” yani “sürgündeki lider” yazdırmış. Ekip “in exile”, “sürgünde” ifadesine çok takılmış ve neden bundan yeni bir kelime türetmiyoruz demişler. InXile adı buradan doğmuş.

OI15.jpg

KONAMI

Eskiden saygı duyulan günümüzde ise nefret edilen firmalardan biri olan Konami’nin adı firmanın çıkarttığı ilk oyunun yapımcıları Kagemasa Kozuki, Yoshinobu Nakama ve Tatsuo Miyasako’nun isimlerinin ilk hecelerinden geliyor.

OI16.jpg

MOJANG

Minecraft ile meşhur olmuş Markus “Notch” Persson’un kurduğu Mojang İsveççe’de cihaz, makine anlamına gelen “mojäng” sözcüğünden alıyor.

OI17.jpg

NAUGHTY DOG

Crash Bandicoot, Uncharted serisi ve The Last of Us ile konsol oyuncularının çok sevdiği Naughty Dog İngilizce’de “yaramaz köpek” anlamına geliyor. Firmanın kurucuları Jason Rubin ve Andy Gavin köpekleri çok sevmektedir. İşlerine giderken sıklıkla köpeklerini yanlarında götürmekteydiler ve zamanla ofisleri köpeklerinin ikinci evi haline geldi. Huysuzlanan, ortalığı birbirine katan köpeği azarlamak için ne söylenir? Doğru bildiniz.

OI18.jpg

NINTENDO

3 kanji karakterinin bir araya gelmesiyle oluşan Nintendo kabaca “şansı cennete bırak” anlamına geliyor.

OI19.png

ROCKSTAR GAMES

En çok Grand Theft Auto serisiyle başarılı olmuş firmanın ismi her ne kadar müzikle uğraşmasalar Rock yıldızı anlamına gelmektedir. Özellikle de kaliteyi ilke edinmiş firma, bir Rock yıldızına yakışır kalitede yapımlar çıkartmaktadır.

OI20.jpg

SEGA

Service Games’in kısaltması. Bu kadar basit.

OI21.jpg

SNK PLAYMORE

Metal Slug ve King of Fighters serilerinden yapımcısı SNK “Yeni Japonya Projesi” anlamındaki Shin Nihon Kikaku’nun kısaltmasıdır. Playmore ise daha çok oyna anlamına geliyor.

OI22.jpg

SQUARE ENIX

Shikoku adlı Japon adasında kurulan Square firması, İngilizcede kare anlamına gelen “square” ile Japoncada kare anlamına gelen “shikaku” kelimelerinin ses benzerliğinden dolayı bu ismi aldı. Enix firmasının adı ise küllerinden doğan anka kuşu (Phoenix) ile ilk bilgisayar ENIAC’in birleşmesinden oluşuyor. 2003’te bu iki firma bir araya gelerek Square Enix adını aldılar.

OI23.jpg

THE CHINESE ROOM

Dear Esther ve Everybody’s Gone to the Rapture ile hikâye ve atmosfere ağırlık veren firma adını “anlamak” kavramı üzerine düşündüren Çin Odası (Chinese Room) adlı deneyden almaktadır.

OI24.jpg

UBISOFT

Fransız menşeili ünlü firmanın adı “Union des Bretons Indépendants plus SOFTware”’nin kısaltmasıdır.

OI25.jpg

VALVE 

Son olarak, Half Life ve Half Life2 ile oyun dünyasını, Steam ile de PC oyunculuğunu derinden etkilemiş Valve’dan bahsedelim. Valve firması vanayı fikirlerin istenildiği zaman akışını sağlayan bir vasıta olarak görüp kullanmaktadır. Firmanın eski ve yeni logolarında da vanaya rastlayabilirsiniz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum