Sony, Cyberpunk 2077’yi PlayStation Store’da Satıştan Kaldırdı

Sony'den beklenen hamle geldi

Cyberpunk 2077 sancılı bir çıkış süreci yaşıyor, bu krizi nasıl atlatacağı da belli değil. Burada CDPR adına ciddi bir yönetim krizi durumu var, zira yaptıkları hamleler sanki üzerinde hiç düşünülmeden yapılmış gibi. Bunun bir örneğini de Cyberpunk 2077 iadeleri ile ilgili yaptıkları paylaşımda ve sonrasında yatırımcılar toplantısında bu konuya ilişkin yaptıkları açıklamalarda görüyoruz.

Cyberpunk 2077’nin önceki nesil konsollarda çok zayıf bir performans göstermesi, kimilerinin ifadesiyle “çalışmayan bir oyun” olması nedeniyle Twitter hesabından bir özür metni paylaşmıştı. O metinde oyuncuların satın aldıkları dijital platformlara iade başvurusunda bulunabilecekleri söylenmişti. OpenCritic de kendi sayfasında bir uyarı metni yayınlamış, oyun severlere Cyberpunk 2077'nin konsol versiyonunu almamalarını tavsiye etmişti.

Ancak şirket toplantısının dökümünde görüldü ki bu iade meselelerini Sony ve Microsoft'la konuşmamışlar bile. Yani CDPR kızgın kalabalığı başından savmış, sanki sürecin sorumlusu onlarmış gibi hedefe Microsoft ve Sony’yi oturtmuş. Microsoft, herhangi bir gecikme yaşanmadan iade sürecini işletince ve Sony’ye yapılan bazı iade başvuruları olumsuz karşılık bulunca oklar bir anda Sony’ye yöneldi.

Burada kişisel fikrimi paylaşacağım müsaadenizle. Sony, iade kabul prosedürünü uyguladığı için suçlanmamalıydı bana kalırsa, daha doğrusu bu konuda ilk suçlanacak mercii Sony olmamalıydı. Evet, çok da bizden yana, oyuncuyu dikkate alan bir iade süreci işletmiyorlar, ama halihazırdaki kurallarının ne olduğunu net bir şekilde biliyoruz. Sonuçta açık bir hüküm var ortada; iade talebinin kabul edilebilmesi için satın alım işleminin üzerinden 14 günden fazla bir süre geçmemiş olması ve içeriğin indirilmemiş olması gerekiyor. Bunun istisnası ise, içeriğin bozuk olması.

İşte meselenin can alıcı noktasına geldik. Gerek Microsoft gerek Sony, Cyberpunk 2077 konusunda tolerans göstermiş ve satışa sunmuşlar; CD Projekt’in verdiği sözlere güvenmiş, oyunun çıkış gününe kadar düzeltileceğine inanmışlar. Ama sonuç olarak ortaya “bozuk” bir ürün çıkmış.

Sony de yaptığı bir açıklamayla kendileri için müşteri memnuniyetinin öncelikli olduğunu, bu nedenle PlayStation Store üzerinden Cyberpunk 2077 satın almış ve iade etmek isteyen herkesin taleplerinin kabul edileceğini duyurdu. Duyurunun bir diğer önemli noktası, Cyberpunk 2077’nin satıştan kaldırıldığına dair bilgilendirmeydi. Zaten şu aşamada başka türlüsü de beklenemezdi.

CDPR, bu noktadan sonra ne yapacak merak konusu. Açıkçası kriz yönetimi konusunda 2 haftadır çok da başarılı bir performans sergiledikleri söylenemez. Oyunun çıkışının ardından geçen 6 günlük sürede şirket 1 Milyar $ civarında bir değer kaybı yaşamıştı. Sony'nin bu hamlesi de bir etki gösterecektir. Bundan sonra nasıl toparlayacaklar bakalım.

YORUMLAR
allalla
18 Aralık 2020 11:33

cdpr'ı severim. fakat ibretlik olaylar silsilesi yaşandı ve yaşanıyor.

CEO ve yöneticilerin berbat ve herşeyden habersiz yönetimleri buna neden oldu. 2021'de ciddi bir takım şirketiçi gelişmeler göreceğiz.

Jakku
allalla
18 Aralık 2020 11:55

Şirketin CEO'su şirketin sahibi aynı zamanda. Bir değişiklik olacağını hiç zannetmiyorum. Aynı haltları yine yemeye devam ederler.

allalla
Jakku
18 Aralık 2020 13:18

Şirket halka açık ve hissedarları, ortakları var. CEO, görevinden feragat ettirilebilir.

Yakın zamanda göreceğiz neler olacak.


oe93
18 Aralık 2020 10:50

benim değinmek istediğim bir nokta var, hadi oyuncu olarak bir firmanın körü körüne fanatiği olabililrsiniz bunu anlaşılmaya yakın bir durum. ancak oyun basınında körü körüne cdpr savunuculuğu yapanlar acaba artık hangi yüzle objektiflilkten bahsedecekler? yakın tarihin hem oyun hem de iletişim açısından en büyük fiyaskosunu yaşıyoruz, buradan nasıl kurtulmaya çalışacaklarını merakla bekliyorum. zira artık "şubattan sonra oyunu düzelteceğiz." açıklamaları da hiç güven vermiyor. 

Parolamı Unuttum