Street Fighter - Dhalsim Kimdir?

Hint fakiri

Vücudunu her şekle sokup görenleri adeta tövbe bismillah dedirten, ağzından ateş çıkartan, havada durabilen, kısa mesafede olsa ışınlanabilen Hindistanlı Yoga üstadı. Halkının bağrına bastığı hatta kendi ülkesinde bizzat bir kahraman olarak görülen, kolu bacağı uzayan, Hint fakiri Dhalsim!

Street Fighter Dhalsim'in Karakter Tasarımı

Dhalsim adını Capcom’un Osaka’da bulunan ofisinin yanındaki bir Hint restoranından almıştır. İsmi hece olarak ayırdığımızda;

Dhal’ın mercimek, Shim’in ise sümbül fasulyesi olduğu söylenir.

Karakter genellikle safran rengi kısa bir şort, ayak ve el bileklerine taktığı yine aynı renkteki halhallar, baş çevresindeki üç adet kırmızı şerit, geniş küpeler ve boynuna taktığı kafatasları ile görünür. Kafatasları kendi köyünde gerçekleşen bir veba sırasında trajik bir biçimde yaşamını kaybeden çocuklara aittir.  Alternatif kostümü Hindu inancında kutsal sayılan Sadhuların, tüm vücutlarını kaplayan küllere bir atıf olarak gri renktedir.

Serinin diğer oyunlarında benzeri görünümlere sahip olan Dhalsim, özellikle Street Fighter 5'te sarıklı, ak sakallı ve yaşlı bir adam olarak tasvir edilmiştir.  

Street Fighter Dhalsim'in Hikayesi

Birçok Street Fighter karakteri gibi Dhalsim de ilk kez serinin ikinci oyunu ile biz oyun severlerin karşısına çıkmıştır ve şaşırtıcı bir şekilde bir aileye sahiptir. Sally adında bir eşi ve Datta adında bir oğlu vardır. Turnuvalara katılan bir dövüşçü olmasına rağmen genelde barışçıl ve bir o kadar da yardımseverdir. Dövüş stili ezoterik yoga olarak tanımlanır ve yaşadığı yerde Büyük Yoga Üstadı Dhalsim veya Uzun Kol lakabıyla bilinir.

Turnuvalara katılmasındaki amaç fakir köy halkı için para toplamaktır.

Serinin diğer oyunlarında farklı öyküler söz konusu olsada hikayenin arka planı genellikle Dhalsim’in köyü hakkındadır. Örnek olarak; Street Fighter 4'de köyünün yukarısında inşa edilen barajı, fakir halkın rahatlıkla erişebilmesi için serbest bırakır.

Dhalsim bir dövüşçüden ziyade bilge bir üstad olarak göründüğü için bir çok Street Fighter karakterinin saygı duyduğu bir isimdir. Yine bir örnek vermek gerekirse, Street Fighter 5 oyununun hikaye modunda Ryu, bizzat Dhalsim’den yardım istemektedir. Hatta Dhalsim’in merhametli doğasını pek onaylamayan Sagat dahi çizgi romanlara göre onu bir üstad olarak kabullenir ve kendisiyle antrenman yapar. Velhasıl bizim kolu bacağı uzayan Hint fakiri diye tabir ettiğimiz Dhalsim’in öyküsü kısaca böyledir.

Street Fighter Filminde Dhalsim

1994 yılında beyaz perdeye uyarlanan Street Fighter filminde Dhalsim karakterini, İngiliz aktör Roshan Seth oynamıştır. Maalesef filmdeki Dhalsim karakterinin diğer karakterlerde de olduğu gibi orjinaliyle pek bir ilgisi yoktur. Kendisi bu filme göre Hintli bir bilim insanı ve doktor görünümünde, diktatör M.Bison tarafından yakalanması sonucu zorla çalıştırılan bir esir konumundadır. Blanka yazısında da kısaca üzerinden geçtiğim gibi M.Bison’ın amacı süper askeri yaratmaktır. Bu çirkin emelinde kullandığı isim de tahmin ettiğiniz gibi Dhalsim’dir diyerek bir yazının daha sonuna gelmiş olalım.

Street Fighter serisi ile ilgili Sagat, Balrog, Blanka, Hakan, Vega, E. Honda, Zangief ve şu anda okuduğunuz Dhalsim ile birlikte toplamda 8 adet karakterin yazısı sitede mevcut sevgili arkadaşlar. Okumak istediğiniz karakterin sadece üzerine tıklayarak hepsine erişebilirsiniz. Bir sonraki Street Fighter karakterinin kim hakkında olmasını istersiniz yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Kendinize iyi bakın, sağlık ile kalın.

Bu yazıyı video olarak izlemek isterseniz:

Kaynaklar;
//en.wikipedia.org/wiki/Dhalsim
//streetfighter.fandom.com/wiki/Dhalsim

YORUMLAR
Parolamı Unuttum