EA Sports UFC İnceleme

LEVYESİZ MAGANDALIK SANATI

 

Bu yazı daha önce Oyungezer dergisinde yayınlanmıştır.

Her ne kadar Mortal Kombat insanı olsam ve ilk olarak fotoğraflar üzerinden yapılmış bir oyuna bağlı olsam da Street Fighter’ın çizgi stilini hep beğenmişimdir. “Nedendir bilmiyorum” diye girmeyeceğim konuya, gayet de biliyorum çünkü. Dövüş oyunlarında karşımdaki kişi gerçeğe yaklaştıkça bir rahatsızlık duyuyorum. Sokakta da birisine yumruk sallamaktan hiç keyif almadım. Ama karşımdaki UFC kasından kanına, karnından kafasına fazlasıyla gerçek ve ben yere nakavt ettği rakibi duramayıp yerde yumruklamaya devam ediyorum. Yardım edin doktor bey, ben iyi değilim.

ufc-1

Yumruğun surata indiği anı yakalamak da bir beceri.

 

AĞIZLIK MODASI

UFC; IGNITE ile bu nesil konsollarda karşımıza çıkan ilk dövüş oyunu. Faruk’un ofiste bolca öfkelendiği (ve benim de desteklediğim) Fight Night Round’u bir kenara atma modası devam ediyor yani. Ama bunun yerine altıgen bir kafesin içinde elinde ne varsa birbirine giren iki kişinin oyunuyla karşı karşıyayız işte. Başta da söylediğim üzere UFC’nin nasıl göründüğüne dair hiçbir kötü eleştiriyi dikkate almayın. Zıplayan kaslar, gerilen boyun derisi, damarlar, zarar gördüğünde moraran cilt ya da açılan kaşlar falan bir harika. IGNITE güzel bir görsellik sunuyor ortaya. Ama biraz da optimize olsaymış. Oyunda gereğinden fazla yükleme süresi var. Neden var? HA NEDEN VAR? GEL BURAYA EA KAÇMAAAA!!!!

ufc-2

UFC'nin bug'ları ünlü. Ben de nasibimi aldım tabii.

 

Oyun EA Sports’un bu devirde kabullenilen menü sistemiyle geliyor. Tabii süreci benimsemek için kariyer güzel bir seçim. Oyunda kadın dövüşçüler var ama serbest maçlarda gerçek dünyadan lisanslı dövüşçüleri oynayabiliyorsunuz sadece. Kariyer modu erkeklere özel. Küçük bir alanda, yükselebilmek için çıktığınız yolculuk sizie UFC’nin asıl dövüş arenasına kadar çıkarıp kemer için savaşmaya kadar götürüyor. Karakterinizi yaratırken çok ıncık cıncık seçmiyorsunuz ama detaylı değil diyeni ringe davet edebilirsiniz. Ağızlıktan şortun modeline kadar yok yok. Aynı şey dövüş stiliniz için de geçerli. Az buz olmayan bir alandan seçim yapabiliyorsunuz.

ufc-3

 Ekranda kendini izleyen İngiliz holigan: Playa Cruz.

 

Bİ’ KARNA Bİ’ ÇENEYE

Bu kariyer süreci sıkıntılı, çünkü arada ünlü dövüşçülerin yapay videolarıyla, bahsettiğim yükleme süreleriyle ve çok tekrar dövüşlerle uğraşıyorsunuz. Videolarda mevzu, gerçekten samimi olmamaları. Ha tabii bir noktadan sonra “ya bu videoyu sekizinci kez izlemiyor muyum?” diyor olmanız. Tekrar kötüdür, aman diyeyim.

Neyse ki arada eğitim karmaşık tuş kombinasyonlarını hatırlatıyor (her maç öncesi 3 rastgele eğitim var) ve ardından maçlara gömülüyorsunuz. Kontroller zor. Daha önce UFC oynadıysanız alışmanız kolay olabilir ama diğer arcade oyunlardan çok farklı. Fight Night serisini ben hâlâ daha çok seviyorum, gıcıklık değil mi? Ama alıştıktan sonra UFC’de de farklı bir keyif alıyorsunuz.

ufc-4

Ekranda kendini izleyen İngiliz holigan: Playa Cruz.

 

Her maçın sonunda kazandığınız puanlar ve atladığınız seviye size artılar sunuyor. Bir tarafta karakterin özellikleri gelişirken diğer tarafta yeni hareketler satın alınabiliniyor. Son olarak “Perk”ler var ki, zaten Terminator olma yolunda onlara ihtiyacınız var. Bu kategorilerin hepsi de yeterli, mızmızlanmanın alemi yok bak. SUS! CEVAP VERME!!

İKİNCİ RAUND YOK MU?

Ha gelelim itiraf kısmına. Dövüş oyunlarıyla aram yok diye bu oyun bana verildiğinde gittim Easy’yi seçtim (bir düşüğü de var: Beginner). Ama maçların 10 ilâ 40 saniye arasında sürdüğünü, alışma sürecinden sonra ikinci raund falan hiç görmediğimi fark edince yükseltme kararı aldım. Toplamda 40 maç yapıyorsunuz (eh, herkes emekli olmalı nihayetinde) ve bu süreç de kariyer boyunca alınan zarar olarak gösteriliyor (40’ı kazanma/kaybetme sayılarından çıkarabilirsiniz). Ünvanımı ve kemerimi 2 kere kaptırdım, hep ilk geri alma şansında aldım. Oyunu bitirdiğimde Pro zorluk seviyesindeydim ve maçlar en fazla 2 dakika sürüyordu. Ya ben yumrukları güçlendirmekle çok iyi bir karar verdim, ya da oyunun yapay zekâsı yeteri kadar iyi değil. Gerçi online maçlarda devirdiğim ablaların (Rhonda Rousey’siz çıkmam abi) miktarı da az değildi. Ama ne olursa olsun, biraz daha zorlanmayı talep ederdim. Ben böyle ezici gidiyorsam, işin uzmanları kim bilir neler yaparlar?

ufc-5

O kadar üne rağmen bir kuruş para göremedim oyunda.

 

Ama UFC bu kadar işte. Dolu dolu lisanslı dövüşçülerden oluşan, arkadaşınızın kolu kapıp dahil olabileceği dövüş seçeneğinin dışında meydan okumalar ve eğitim var. Online dövüşler var. Unutmadan, ayarlar menüsü var sonra. Bence girin bir bakın. Güzel olmuş. Zaten zorluğu oradan değiştirdim. Oyun, eğer yakınınızda ağzını yüzünü kıracak bir tanıdığınız varsa almayı daha da bir hak ediyor. Online maçlarda çok bağlantı sıkıntısı çekmedim ama güvenmek zor. Kariyer içinse, ı ıh. Maçları seyretmek daha ucuza gelir, emin olun

 

NOT

7

KÜNYE

OYUN İSMİEA SPORTSUFC (PS4)

Tür: Dövüş

Yapım: EA Kanada

Dağıtım: EA Sports

Kutulu Fiyatı: 220TL

Dijital İndirme: 209TL (PS Store)

Yaş Sınırı: 16

Platform: PS4, Xbox One

Ne İyi?

-Müzikler #swag

-Gerçek dövüşlü ara videolar

-Kontroller kafa karıştırıyor

-Grafikler şükela

Ne Kötü?

-Daha kolay olaydın?!

-Öldüresiye dayaktan sonra Bruce Lee alıntısı okumak

YORUMLAR
Parolamı Unuttum