Mount & Blade II: Bannerlord'u Hangi Zorlukta Oynamalısınız?

Başlangıç zorluğunu seçerken…

Bannerlord ile alakalı içerik yazılarımıza devam ediyoruz sevgili okurlar. Bugün de özellikle oyuna yeni başlayacak kişilere yardımcı olmak adına oyunun zorluk ayarlarından bahsetmek istedik. PCGamer'ın bu konu hakkında hazırladığı rehberi okuduk, çok da beğendik; o rehberi temel alarak kendi düşüncelerimizi ve tecrübelerimizi paylaşmaya karar verdik.

Diğer birçok oyunun aksine Bannerlord’da tek bir ortak zorluk ayarı bulunmuyor, aksine 7 farklı alanda verilen zorluk seçenekleriyle oyunu kendi oynanış stilinize çok daha uygun hale getirebilmeniz sağlanmış. Örneğin oyunun sadece siyasi kısmına odaklanmak isterseniz dövüş zorluğunu azaltarak savaşlarda kendinizi çok zorlamamanız mümkün.

Baştan şunu belirtelim ki bu ayarların 5 tanesi Warband oyuncularının da hatırlayacağı gibi “Çok Kolay”, “Kolay” ve “Gerçekçi” şeklinde ayarlanıyor. Ancak bu isimler sizi yanıltmasın çünkü bunları Kolay, Normal ve Zor şeklinde yorumlamak gerekiyor, yani “Gerçekçi” zorluk her zaman olması gereken temel ayar değil.

Not: Bu ayarların hepsini oyun sırasında istediğiniz zaman ayarlar menüsünden değiştirebilirsiniz.

DOSTLARA İŞLENEN HASAR ORANI

Bu ayar, savaş sırasında ana karakteriniz hariç etrafınızdaki dost birimlerin aldığı hasarı belirliyor. Bannerlord’daki geliştirilmiş komuta sistemini düşününce benim bu konudaki önerim yeni oyuncular da dahil Gerçekçi zorluğun seçilmesi. Bu seçenekte askerleriniz düşman askerleriyle eşit koşullarda savaşacak, dolayısıyla savaşları kazanmanız için ordunuzu düşmanınıza uygun düzenlemeniz ve savaş sırasında askerlerinizi uygun şekilde kullanmanız gerekmekte.

Tabiki bu tür hamlelerle uğraşmak istemiyorsanız daha kolay seçeneklere geçip F1+F3 diye tabir edilen doğrudan hücum stratejisiyle de savaşları atlatabilirsiniz.

DOSTLARIN ASKERLERİNE İŞLENEN HASAR ORANI

İlk ayara benzer olarak bu seçenek de sizinle birlikte savaşa katılan müttefik birimlerin (diğer lordlar ve askerleri gibi) alacağı hasarı belirliyor. Aynı sebeplerden bu ayarı da Gerçekçi olarak ayarlamanızı öneririm.

OYUNCUYA İŞLENEN HASAR

Bu ayar oyuncunun aldığı hasarı belirliyor ve oynarken en fark yaratan zorluk seçeneği de bu. Eğer oyunun dövüş sistemi konusunda gerçekten ustalaşmadıysanız kesinlikle Gerçekçi seçeneğini önermem, çünkü bu zorlukta en basit haydutlar bile karakterinizi birkaç darbede öldürebiliyor. Özellikle kalabalık bir grupla karşı karşıya kaldığınızda hayatta kalma şansınız yok denebilir.

Kolay seçeneği Warband’ı bir süre oynamış ve oyuna nispeten hâkim olan oyuncular için ideal olacaktır. Bu seçenek karakterinizi çarpışmaya girebilecek kadar rahat bıraksa da tek kişilik bir orduya dönüşmesini engelleyecektir. Tamamen yeni oyuncuların ise en azından dövüş sistemine biraz alışana kadar Çok Kolay seçeneğini seçmeleri doğru olur.


ADAM TOPLAMA ZORLUĞU

Bannerlord’da daha fazla sayıda ve daha kaliteli asker toplayabilmek için yerleşimlerde bu işle uğraşan NPClerle aranızı iyi tutmanız gerekiyor. Bu ayar da bu konudaki ilişkilerinizi etkiliyor.

İlk 3’ü kadar etkili olmadığı için bu ayarı biraz daha kendi eğiliminize göre seçebilirsiniz; sefer haritasında bu tür işlerle fazla zaman kaybetmeden savaşlara odaklanmak istiyorsanız Kolay ve hatta Çok Kolay seçenekleri oynanış keyfinizi fazla azaltmadan sizi tatmin edecektir. Ama oyun dünyasına uygun şekilde daha gerçekçi bir tecrübe isterseniz Gerçekçi seçeneğini öneririm.

HARİTADAKİ HAREKET HIZI

Bannerlord’da birliğinizin sefer haritasındaki hareket hızı sahip olduğunuz atlardan erzak miktarına, yol koşullarından askerlerinizin moraline kadar pek çok etken tarafından belirleniyor. Bu ayarla bu konuda bir bonus elde edebilir veya olması gerektiği gibi bırakabilirsiniz.

Bir önceki gibi bu da oynanışı çok etkilemediği için kendi eğiliminize göre karar verebileceğiniz bir ayar. Yine daha çok savaşa odaklanmak isteyenler için Kolay veya Çok Kolay seçenekleri, oyunun atmosferine uygun olarak temkinli hareket edeceğiniz bir yaklaşım için ise Gerçekçi seçeneği uygun olacaktır.

ÖLMEYİ ETKİNLEŞTİR

Bu seçenek oyunda yer alan Kahramanların ölümlü olup olmayacağını belirliyor. Bu Kahramanlara krallar, lordlar ve evet, bizzat siz de dahilsiniz. Bu ölümlerin sonucunda güç dengesinde ani değişmeler, politik krizler yaşanabilir ve bence oyunun atmosferini, iç savaşın yarattığı kaosu tam anlamıyla yaşamak için bu seçeneği Açık olarak ayarlamak gerekiyor.

Söylediğim gibi bu seçenek açıkken siz de ölebiliyorsunuz; bu durumda bir varisiniz varsa sefere onunla devam edebilirsiniz ancak varisiniz yoksa seferiniz sona eriyor ve baştan başlamanız gerekiyor. Ama en azından başlarda bu konuda endişelenmenize gerek yok çünkü birçok haydut grubu ve çete sizi öldürmek yerine daha sonra satmak için esir almayı tercih ediyor.

KLAN ÜYELERİNİN KAZANDIĞI NİTELİKLERİNİN OTOMATİK ATANMASI

Bu aslında bir zorluk ayarından çok oynanışla ilgili bir seçim. Oyunda klan kurduktan sonra ana karakteriniz dışında bu klandaki kahramanların gelişimi de sizin elinizde olacak, bu seçenekle onların perklerinin otomatik olarak atanmasını sağlayabilirsiniz ki bir yerden sonra klanınızın çok büyük boyutlara ulaşabildiğini düşününce bu size önemli miktarda zaman kazandıracaktır.

Tabii ki zaman harcayıp klan üyelerinizi geliştirmek sizin elinizde ancak benim önerim başlangıç için bu ayarı Açık tutmanız yönünde.

Toparlamak gerekirse, eğer Bannerlord’u oynarken atmosferle bütünleşen, özellikle sefer haritasında Kalradya’ya uygun şekilde temkinli ve planlı hareket etmeniz gereken bir tecrübe istiyorsanız başlangıç için benim önerilerim şöyle olacaktır:

> Dostlara işlenen hasar oranı – Gerçekçi
> Dostların askerlerine işlenen hasar oranı – Gerçekçi
> Oyuncuya işlenen hasar – Kolay
> Adam toplama zorluğu – Gerçekçi
> Haritadaki sefer hızı – Gerçekçi
> Ölmeyi etkinleştir – Açık
> Klan üyelerinin kazandığı niteliklerinin otomatik atanması – Açık

Elbette bunların benim kişisel tercihlerim olduğunu ve herkesin yatkın olduğu oynanış biçimine göre değiştirilebileceğini belirtelim. Özellikle sefer haritasında zaman kaybetmeden savaşlara odaklanmak isteyen oyuncuların tercihleri daha farklı olacaktır. Bu ayarların istendiği zaman sefer sırasında ayarlardan değiştirilebileceğini de tekrar hatırlatalım.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum