Nedir Bu Streets of Rage?

Adalet için savaşan üç kanunsuz!

1991 yılında Sega tarafından geliştirilen beat’em up veya bizim memleketteki tabiri ile ilerlemeli dövüş oyunu olan Streets of Rage, Asya pazarında Bare Knuckle olarak bilinir. Oyun 90'ların başlarında piyasadaki yerini almış da olsa, ilerleyen yıllarda bir seri haline gelecek ve bir çok farklı konsola hatta akıllı telefonlara dahi port edilecektir.

1994 yılına kadar üç seri halinde oyun severler ile buluşan yapım, en nihayetinde uzun bir kış uykusuna yatar ve gözlerini neredeyse günümüz yıllarına kadar kapalı tutar. Velhasıl takvim yaprakları 30 Nisan 2020 tarihini gösterdiğinde ise adeta küllerinden yeniden doğan bir oyunla karşı karşıya kalırız. Birazdan hepsine tek tek değineceğiz.

1. Bölüm

Streets of Rage 1 Nedir ?

Serinin ilk göz ağrısı 1991 yılında piyasaya sürüldükten sonra oyunu oynayan herkes, kelimenin tam manasıyla büyülenir. Işıl ışıl parlayan görseller, sağlı sollu gelen düşmanlar ve elbetteki Yuzo Koshiro tarafından bestelenen unutulmaz müzikler.  

Yuzo Koshiro, birçok oyun müziği bestelemiş olmasına ve (bunlara 8 bit versiyonu da olsa hepimizin yakından tanıdığı Sonic de dahil) birçok oyunda emeği geçmiş bir sanatçı olmasına rağmen, yıldızı Streets of Rage oyununda yaptığı yeniliklerle parlayacaktır. Hatta o dönemin bir çok eleştirmeni kendisi için zamanın ötesinde şeklinde ifadeler kullanır. Nitekim 90lı yıllarda epeyce bir popüler hale gelen elektro dans, tekno ve house tarzı müzikleri ilk defa bir oyun içerisinde kullanmak isteyen Koshiro, yaptığı bestelerin karşılığını gayet güzel bir şekilde alır ve serinin devam eden oyunlarında her daim imzasını atan bir bestekar olarak gururla kendisini gösterir.

Streets of Rage 1 Hikayesi

Oyunun hikaye boyutuna baktığımızda, bir zamanlar barış ve huzur içinde olan Wood Oak şehri, başında Bay X olarak bilinen gizemli bir adamın bulunduğu suç örgütünün eline geçmiştir. Örgüt, hükümeti hiçe sayarak güvenlik birimlerini rüşvete bağlamış, şehirde görev yapan tüm polisleri satın almıştır. Hal böyleyken hızla artan suç oranı da bir türlü düşürülemiyor, bu da ister istemez sokakların gece ve gündüz tehlike saçan yerler olmasına engel olamıyordur. Ancak insanlık denilen şey hala ölmemiştir ve daha da önemlisi bazı insanlar, parayla satın alınamayacak kadar şereflidir.

Onurlu ve fedakar duruşlarıyla öne çıkan Adam Hunter, Axel Stone ve Blaze Fielding adlı üç polis memuru, yaşanan bu kaos ortamını her ne pahasına olursa olsun düzeltmeye çalışır. Fakat üstlerinin örgüt tarafından satın alınması ya da şantaj yoluyla çaresiz bırakılması, bahsi geçen polislere başka bir çıkış yol bırakmaz.

En nihayetinde Adam, Axel ve Blaze üçlüsü "kendi işini kendin gör" deyimiyle harekete geçer. Oyun içerisinde yer yer gördüğümüz isimsiz bir polis memurunun da (şu bazuka fırlatan NPC'den bahsediyorum ve adı gerçekten de isimsiz polis memuru olarak geçiyor) desteğini alarak üstelik.

Özetle muhteşem üçlü ve isimsiz polis memuru adlı kanunsuz kahramanlar, tepeden tırnağa suça batmış bu şehri kurtarmak için ellerinden gelen herşeyi yapacaktır. Bir çoğumuzun, bir dönem çılgınlar gibi oynadığı bu güzide oyunun hikayesi kısaca böyledir.

Bu arada oyunun finalinde yapılan seçim sayesinde, kısmen de olsa bir takım alternatif sonlar da söz konusudur, bunu da hatırlatalım.

Ek bir bilgi;

Streets of Rage serisinin ilk oyununda, muadillerine kıyasla oyun içerisinde yer alan hiçbir düşmanın adı, bölüm sonu bossları da dahil olmak üzere gösterilmez. Hatta boss dövüşleri haricinde sağlık çubukları dahi yoktur. Devam oyunlarda bu şey elbette değişime uğrar fakat her ne hikmetse ilk oyunda böyle birşey yapılmıştır. Kaynaklar, oyundaki düşmanların isimlerini sadece oyunun Japon versiyonundaki kılavuzunda yer aldığını söyler.

2. Bölüm

Streets of Rage 2 Nedir ?

İlk oyunun başarısından sonra çabucak kolları sıvayan Sega, 92 senesinde ikinci oyunu çıkarır. İkinci oyun, ilk oyunla oldukça benzer bir görünüme sahip olsa da, bir o kadar da göze batan farklılıklar söz konusudur. En başta her karaktere özgü özel bir hareket getirilmiş, ilk oyundaki polis arabası ile değiştirilmiştir. Dövüş kısmı iyileştirilmiş, karakterlerdeki combo sistemine etki eden mekanikler eklenmiştir. Aynı şekilde bahsi geçen bu iyileştirmelerden düşmanlarında nasiplendiği söylenilebilir. Zira ilk oyundaki adı sanı belli olmayan düşmanların artık isimleri ve sağlık çubukları vardır.

Elbette değişiklikler sadece oynanış ve yeni eklenen karakterler ile sınırlı değildir. İlk oyunun müziklerini yapan Yuzo Koshiro'nun, bundan böyle Motohiro Kawashima adlı bir ekürisi vardır.

Koshiro ve Kawashima'nın ikinci oyun ile birlikte başlayan kadim dostluğu yıllar sonra çıkan dördüncü oyuna kadar devam eder. Kısaca bahsi geçen çoğu şey her ne kadar küçük detaylar gibi görünse de serinin gidişatı açısından büyük bir önem arz eder.

Son olarak ilk oyundaki Adam karakteri ikinci oyunda çıkarılmış, yerine Max Thunder ve çocuk adam Eddie Skate Hunter isminde iki yeni karakter getirilmiştir. Çocuk adam aynı zamanda Adam'ın kardeşidir zaten oyunun kısmi hikayesi de bu konuyla bağlantılıdır.

Streets of Rage 2 Hikayesi

Streets of Rage 2 oyunu hikaye olarak bizleri ilk oyunda yaşanan olayların 1 yıl sonrasına götürür. Bay X, başarılı bir şekilde mağlûp edilmiş, bir zamanlar şehrin suçla dolu her sokağında artık barış rüzgarları esmektedir.

Adam polis teşkilatına geri dönerken, Axel ve Blaze ikiliside şehrin dışına taşınıp koruma ve dans eğitmenliği gibi farklı mesleklere yönelmiştir. Özetle herşey yerli yerinde etrafta hiç bir problemin olmadığı bir huzur ortamı görülmektedir.

Velhasıl Adam, Axel ve Blaze üçlüsü 1 yıl önce kazandıkları bu zaferi anmak ve belkide biraz olsun eski günleri yad etmek adına yeniden bir araya gelir. Ancak bu buluşmanın bedeli yepyeni bir kabusun başlangıcı olacaktır.

Sıkı dostların buluşmasından bir gün sonra Axel, Adam'ın kardeşi Eddie Skate'den bir telefon alır. Evlerinin harap olduğunu ve abisine ulaşamadığını söyler. Dahası sabahın erken saatlerinden beridir polis merkezindeki hiç kimse Adam'ı görmemiştir. Görünüşe göre Bay X, 1 sene önce yaşadığı kaybı gerçekleştirmek istediği intikam ile telafi etmek istiyordur.

Yaşanan bu anlardan sonra bir şeyler olduğunu fark eden Axel ve Blaze ikilisi, arkadaşları Max'e haber verip, yanlarına da Eddie'yi alır ve böylelikle yeniden büyük bir maceraya doğru yola konulur. Serinin ikinci oyunu da özetle bu şekildedir.

3.Bölüm

Streets of Rage 3

1994 yılında üçüncü oyunu ile birlikte yeniden hayran kitlesi ile buluşan Streets of Rage’in tüm karakterlerin koşması ve birkaç bonus karakter haricinde pek bir yenilik sunduğu söylenemez.. Bilakis serinin önceki oyunlarıyla oldukça benzer dinamikler gösterir. En büyük fark oyunun Japon ve Batı sürümleri arasında olan hikaye işleyişidir.

Streets of Rage 3 Hikayesi (Japon Versiyon)

Japon versiyondaki hikayeye göre (ki dördüncü oyun bu hikayeyi referans alır) Rakushin adlı deneysel bir silah şehrin banliyölerinde patlatılarak 3000 kişinin ölümüne ve yaklaşık 10.000 kişinin de feci bir şekilde yaralanmasına neden olur. Ardından daha öncesinde şehri kurtaran kahramanlarımız emniyet müdürlüğü tarafından olayı araştırmak ve sorumluları adalete teslim etmek adına görevlendirilir fakat işin perde arkası, kısmen de olsa yine Bay X’i işaret eder.

Hikayenin devamı da tahmin ettiğiniz gibi: kahramanlarımız binbir uğraş sonucu düşmanları alt eder, şehri kurtarır ve yeniden her şey eski haline döner vs vs.

Streets of Rage 3 Hikayesi (İngilizce Versiyon)

Oyunun İngilizce versiyonuna baktığımızda ise daha önceden iki kez yenilen Bay X’in, Syndicate Crime Organisation isimli firmayı, şahsi ticari faaliyetleri için gizliden gizliye bir paravan olarak kullandığını görürüz. Bay X’in yeni planı robotik bir dahi olan Dr.Dahm ile beraber şehirdeki yetkili isimleri kendilerine birebir benzeyen robot kopyalar ile değiştirmektir. Bu sayede lafım ona yetkili isimleri uzaktan kontrol ederek tüm şehri ele geçirecektir. Akabinde yine tahmin ettiğiniz gibi olaylar başlar.

Streets of Rage 3 Neden Pek Tutmadı?

Fakat Streets of Rage serisinin bahsettiğim bu üçüncü oyunu, her ne kadar diğer oyunlara göre nispeten farklı ve bir o kadarda karmaşık bir hikaye işleyişi sunsa da yine de ilk iki oyun kadar rağbet görmez. Oyunun Japon ve Batı versiyonları arasındaki uyuşmazlıklar da oyunun kötü olarak yaftalanmasına tuz biber olacaktır.

Öte yandan o yıllarda oynanan bir çok oyun, hikayeden çok oynanışı ile ön plana çıktığı için Streets of Rage 3 oyunundaki bu denli hikaye odaklı yaklaşım aslına bakarsanız bir önem arz etmez.

Bu sebeple ya da bu sebeple midir bilinmez serinin üçüncü oyunu uzun uzun yıllar sürecek bir kış uykusuna yatar. Uyanması için neredeyse 30 yıl kadar beklemek gerekmektedir.

4. Bölüm

Streets of Rage 4

Daha öncesinde yine eski bir retro oyun olan Wonder Boy'u yeni nesil konsol ve bilgisayarlara port eden Dotemo ve Lizardcube adlı firmalar, Streets of Rage serisinin devamı için Sega’ya başvurur. Takdir edersiniz ki Sega’nın da eskisi gibi şahşahlı dönemlerde olduğu söylenemez. Nitekim firmaların sunduğu teklif, belki de istemeden kabul edilir ve 2018’in sonlarına doğru geliştirme süreci başlar.

Takvim yaprakları 30 Nisan 2020 tarihini gösterdiğinde efsane oyun; PC, Nintendo Switch, Playstation ve Xbox One için piyasaya sürülür. Oyunun müziklerinde yılların eskitemediği iki emektar Koshiro ve Kawashima aradan geçen onca seneye rağmen yapım sürecindeki yerlerini alır ama şarkıların çoğu Fransız müzisyen Olivier Deriviere tarafından bestelenmiştir.

Peki oynanış olarak değerlendirdiğimizde önceki yapımlardan ne farkı var deseniz?  Elbette pek bir fark yok demek gayet absürt olurdu zira aradan geçen 26 senenin ardından yeniden çıkan bir oyunu hala 16 bit grafikler eşliğinde görmek istemeyiz. Tabii yine de oyun içerisindeki hikaye modu harici bazı bölümler ve karakter seçimleri esnasında nostalji severleri düşünmüşler fakat temel görünüm daha öncesinde alışık olmadığımız çizgisel bir görsele sahip, denilebilir.

Dövüşürken hissedilen o tokluk, eklenen combo mekaniği, farklı oynanış sunan modlar, yeni karakterler vesaire her şeyin dört dörtlük olduğunu, şahsım adına rahatlıkla söyleyebilirim.

Streets of Rage 4 Hikayesi

Son olarak işin hikaye kısmına baktığımızda üçüncü oyunda yapılan hatanın dördüncü oyunda tekrarlanmadığını görebiliriz. Yani az evvel anlattığım örnekte de olduğu üzere nostalji oyunlarda veya beat em up tarzı oyunlarda hikaye olayı diğer tür oyunlara göre pek bir önemli değil. Bazıları kabul etse de, etmese de bu gibi oyunları oynayanların çoğu sadece kafa dağıtmak için, iki üç serseriyi pataklamak için oynuyor. Bu açıdan bakılırsa oyunun hikaye boyutu pek bir önemli değil gibi oluyor ama yine de kısaca üzerinden geçersek;

Bay X ve yönettiği serserilerin yenilgisinden bu yana 10 yıl geçmiştir. 10 yıldır huzur içinde yaşayan şehir yeni bir kötünün, daha doğrusu kötülerin ortaya çıkışıyla kana bulanır. Şehri kaos ve felakete sürükleyen bu kötüler ise Bay X’in çocukları Y ikizleridir.

Zaten ana kötüsü X olan bir karakterin çocukları başka ne olabilir...

Bay X’in çocukları Y ikizleri!

Şakası bir yana belk ide oyun tarihindeki üzerinde pek de düşünülmeyen isimlerden birisi ama yine kendi adına konuşmak istiyorum. Bence olay budur. Karakterin adı X ise, çocukları da Y olsun. Bence kimse çocukların isimlerinin Y olmasını umursamıyor. O yüzden bu gibi şeyler dediğim gibi hiç önemli değil.

Son olarak serinin Mr.X Nightmare adlı bir ek paketi ve altı bölümlük bir çizgi roman serisi..hatta yanılmıyorsam iptal edilen bir sinema filminin dahi olduğunu da ekleyelim.

Final

Toparlarsak ışıl ışıl görselleri ile zamanında bir çoğumuzu büyüleyen, oynanışı ile oldukça keyifli anlar yaşatan, "Capcom'un Final Fight’ı varsa Sega’nın da Streets of Rage’i varmış" dedirten ve en önemlisi o unutulmaz müzikleri ile kulaklarımızın pasını silen (belki de gaza getiren) Streets of Rage serisi kısaca böyle sevgili arkadaşlar.

Bu tarz retro oyunlar hakkında daha fazla yazı gelmesini istiyorsanız yorumlarda belirtebilirsiniz. Şimdilik sizlere üç link bırakıyorum.

Ayriyeten bu yazıyı video olarak izlemek isterseniz hemen aşağıya bıraktığım link sizler için bekliyor olacak. Kendinize güzel bakın, sağlıkla kalın. O eski güzel günlerdeki gibi musmutlu kalın :)

Kaynaklar;
//streetsofrage.fandom.com/wiki/Streets_of_Rage
//en.wikipedia.org/wiki/Streets_of_Rage
//en.wikipedia.org/wiki/Music_of_the_Streets_of_Rage_series

YORUMLAR
Parolamı Unuttum