Overwatch 2'ye Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 6 Şey!

Köprüden önce son çıkış

Overwatch ilk kez çıkış yaptığında oyun dünyasını sallamayı başarmıştı. Fakat zaman içerisinde sektörün yeniliklerinin arkasında kalan oyun, Overwatch 2 ile birlikte –otomobil terimi ile—bir makyaj operasyonundan geçti diyebiliriz. Tamamen ücretsiz olan oyun, 10 günde 25 milyon oyuncuya ulaşmayı başardı. Biz de OGZ ekibi olarak oyuna ilk kez dalacak oyunculara bazı ipuçları vermek istedik.

Gelin başlamadan önce Overwatch hakkında bilmeniz gereken 6 şeye bakalım.

1 – Nişangah (Crosshair) Düzenleme

Kulağa oldukça basit geliyor olsa da pek çok oyuncunun hala orijinal nişangahlarla oynadığını biliyoruz. Fakat bu nişangahı ayarlar içerisinden değiştirebilir, istediğiniz şekle ve renge sokabilirsiniz. Headshot sisteminin oldukça önemli olduğu Overwatch 2’de bu değişim maçı kazanmak ve kaybetmek arasındaki ince çizgiyi belirleyebilir.

2 - Karakter Sınıfları ve Doğru Rol Seçimi

Overwatch 1’in adeta sonunu getiren GOATs metasını sitemizde de uzun uzun tartıştık. Bu metanın ardından gelen rol kilitleri, ilk oyunun en büyük problemlerinden biri olmuştu. Fakat oyuncu sayısının artışı uzun bekleme sürelerinin sonunu getirdiği için şimdilik rol kilidi sistemi sorunsuz çalışıyor denilebilir. Peki nedir bu rol kilidi?

Overwatch 2’de de her oyunda kendinize bir rol seçmek zorundasınız. Takım sayısının 5’e indirilmesi ile birlikte tüm takımlar artık bir tank, iki DPS ve iki destek karakterinden oluşuyor. Oyun tipinize en uygun karakteri bulmadan önce de size uygun rolü bulmanız büyük önem arz ediyor.

Örneğin tank rolü takımının ön hattını korumaya yardımcı olurken, hasar veren DPS karakterleri rakiplerin destek hattını kesmeye çalışıyor. Destek sınıfının görevi ise takımını hayatta tutmak.

Elbette her rolü istediğiniz gibi oynamakta özgürsünüz. Fakat her rolün kendisine özel bir rank sistemi olduğunu unutmamak gerek. Bu sebeple tek bir rol üzerinde odaklanmak, en azından en başta, daha iyi olacaktır.

3 – Rekabetçi Sistemi

Hazır rank sisteminden bahsetmişken yenilenen rekabetçi sistemine de bir parantez açalım. Overwatch 2 ile birlikte sistem artık pek çok oyundan tanıdığımız lig sistemine dönüş yaptı. Sistem, 7 galibiyet ya da 20 beraberlik ile mağlubiyet üzerine hesaplamalarınızı yapıyor. Örneğin 19 maçta 7 galibiyet aldıysanız puan değişiminiz oyun içi algoritma tarafından belirleniyor.

Yine pek çok oyunda olduğu gibi ligler bronzdan başlayarak grandmaster’a kadar ilerleyebiliyor. Her lig 5 division’dan oluşuyor. Yani gümüş ligine çıkmak için önce Bronz 5’ten Bronz 1’e kadar ilerlemeniz gerek.

Fakat yeni başlayan oyuncular için rekabetçi maçlara girmek sanıldığı kadar kolay değil. Eğer Overwatch 2 ile oyuna giren oyunculardan biriyseniz, Quick Play kategorisinde en az 50 galibiyet almadan rekabetçi bölümünü açamıyorsunuz. Bunu da not etmiş olalım.

4 – İstatistikler

Overwatch 2’ye hakkını vermemiz gereken şey kesinlikle yeni istatistik tablosu. Eski tablonun karmaşasını tamamen ortadan kaldıran geliştirici, yeni oyunculara çok daha rahat okuyabilecekleri bir tablo vermiş.

Bu tabloyu okumak ise oldukça basit. Tabloda E, A, D harfleri ile gösterilen detaylar sırasıyla: Eliminations, Assists ve Deaths. Overwatch’ta elimination sayısı, ölümüne katkıda bulunduğunuz karakterler üzerinden belirleniyor. Yani oyun sonunda tabloda E sütununda 12 adet elimination gördüğünüzde şaşırmayın.

H harfi “health” yani özellikle destek oyuncuları için önemli olan can basma sütunu. Desteklerinizin bu rakamının yüksek olması beklenir. MIT olarak tanımlanan “total damage mitigated” ise, engellediğiniz hasar anlamına geliyor. Bu da elbette tank rolü için yüksek olması beklenen bir rakam.

Karakterinizin portresinin hemen altında ise karakterinize özel istatistiklerin yanı sıra tatlı veriler de görülebiliyor. Örneğin Final Blow istatistiği, son vuruşunu yaptığınız yani diğer bir deyişle öldürdüğünüz karakterlerin sayısını gösteriyor. Solo kill ise, adından da anlayabileceğiniz üzere, tek başına aldığınız kill sayısını temsil ediyor. Weapon Accuracy silah isabetinizi gösterirken bunun altındaki istatistiklerin tamamı karakterinize özel.

Örneğin Roadhog oynuyorsanız burada kanca yeteneğinizi tutturma yüzdenizi görebiliyorsunuz. Bunun gibi istatistikler bu bölgede yazıyor.

İstatistikleri doğru okumak, oyununuzdaki eksikliklerin büyük bir kısmını anlamanıza yardımcı olacaktır.

5 – Pratik, Pratik, Pratik

Boş zamanlarınızı pratik alanında yeni karakterler deneyerek değerlendirebilirsiniz. Özellikle yeni karakterlere alışma konusunda oldukça iyi iş görüyor pratik alanı. Öte yandan atölye bölümünde de spesifik karakterlere çalışmak için oyuncuların hazırladığı haritalara giriş yapabilirsiniz.

6 – Challenge Sistemi

Overwatch’un artık battle pass sistemine ev sahipliği yaptığını biliyorsunuz. Fakat bu battle pass’i ilerletmek için oyunların yanı sıra günlük görevleri de tamamlamanız gerekiyor. Blizzard’ın “challenge” adını verdiği bu görevler; günlük, haftalık, sezonluk, rekabetçi, tüm zamanlar ve kahraman kategorilerine ayrılıyor. Kahraman kategorisinin henüz açılmadığını söyleyelim.

Bununla birlikte görevleri farklı oyun modlarında farklı şeyler yaparak tamamlayabiliyorsunuz. Bazı görevler emote atmanızı isterken, bazıları quick play modunda 100 tane oyun kazanmanızı istiyor. Hepsi de zorluklarına göre size battle pass puanı kazandırıyor.

Şimdilik bizden bu kadar. Fakat daha fazla Overwatch 2 içeriğini önümüzdeki günlerde sizlerle buluşturmaya devam edeceğiz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum