Uncharted 4 Multiplayer Beta İnceleme

Bir Hırsızın Sonu, Yeni Hırsızların Başlangıcı

Hemen hemen tüm PlayStation 4 oyuncularının çıkışını günlerle saydığı Uncharted 4 git gide daha da yaklaşıyor. Belki bazılarımız farkında değil ama bu nadide yapıt yanı başında güzel bir arkadaşını daha getiriyor.

Uncharted 4: A Thief’s End’in hikaye modunu delilerce merak ettiğimiz zamanın arta kalanında multiplayer gözünüze biraz çarpmıştır belki. İkinci oyunun multiplayer’ının ben de özel bir yeri olduğu için de ayrı bir heyecanla bekliyorum Uncharted 4’ün çok oyunculu kısmını. Oynama şansına eriştiğim beta çerçevesinde neler beklemem gerektiğine dair de bir fikir sahibi olabildim.

Tüm Oyunlar, Birleşin!

Önce Naughty Dog’un online karnesine bir bakış atalım. Uncharted 2 sade, oyuncunun yeteneğini öne koyan bir yapımdı. Uncharted 3 ise yenilik bolluğunun altında ezilmişti bana kalırsa. İş The Last of Us’a geldiğindeyse geliştirici ekip odağını takım oyununa kilitleyerek oldukça başarılı bir işe imza atmıştı.

Uncharted 4’ün, Naughty Dog’un geçmişindeki tüm izleri taşıdığını oyunun başında geçirdiğiniz ilk anlardan itibaren anlayabiliyorsunuz. Etkisini en çok fark ettiren oyunsa The Last of Us. Ekipman geliştirme, takımca hareket etmeden fazla hayatta kalamama, oyun içinde ekipman satın alma/geliştirme, oyuncuları iki aşamada öldürme gibi pek çok mekanik The Last of Us’tan alınmış. Direkt kopyala yapıştır yapmak yerine bu mekanikler oldukça güzel bir biçimde oyunun içine yedirilmiş durumda.

The Last of Us’ın maç içi mağaza sistemi Uncharted 4’te düşmanları öldürme konusundaki en büyük yardımcı konumunda. Adam öldürme, haritadan hazine toplama gibi seçeneklerle paranızı arttırabiliyorsunuz. Bu paralar da maç içi mağazadan harcanıyor. Oyuna girmeden önce hazırladığınız dört ekipmanınızı buradan aktif edebiliyor ya da geliştirebiliyorsunuz.

uncharted-4-multiplayer-beta-inceleme-2

Yanınıza dört tane alabildiğiniz ekipmanlar için dört ana kategoriye ayrılan seçenekleriniz var: Ağır silahlar, bomba ve mayın gibi teçhizatlar, mistik güçler ve yardımcılar… Mistik güçler Uncharted serisinde aşina olunan doğaüstü olaylardan esintiler taşıyor. Örnek olarak El Dorado’nun Öfkesi oyunculara ateş kusarken Çintemani Taşı sayesinde canlandırma bekleyen oyuncuları saniyeler içinde ayağa kaldırabiliyorsunuz. Mistik güçleri maç içerisinde satın almak oldukça pahalı ve kullanmak için de ayrı bir özen istiyor. Eğer alelade bir biçimde aktif ederseniz paranızı çarçur etmek işten bile olmaz. Öte yandan akıllıca kullanıldığında sonuçlar maçın kaderini değiştirebilecek ölçüde olabiliyor. Bu mistik güçler betadan edindiğim izlenimle hem seriye yakışan hem de keyfi arttıran bir yenilik olmuş.

Bir diğer yeni mekanik olan yardımcılarsa beni biraz ikilemde bıraktı. Kesin nişancı, avcı, kurtarıcı ve iri kıyım yardımcı olmak üzere dörde ayrılan dostlarımız maç içerisinde zaman zaman abartıya kaçabiliyor. Bazen maçın sonlarında olayın iri kıyım yardımcı mücadelesine dönmesi gibi olaylar tadımı zaman zaman kaçırdı. Yine de daha beta olduğundan erken bir yargıya varmak için henüz erken. Naughty Dog oyundaki dengelerin üstünde sürekli duracaklarını betadan önce açıklamıştı. Eğer doğru ayarlandığı takdirde yardımcılar da mistik güçler gibi keyifli bir elemente dönüşebilir.

uncharted-4-multiplayer-beta-inceleme-3

Örtmenim Ahmet Hile Yapıyor

Uncharted 4’ün sıralama sistemi yer yer sinir bozabilecek nitelikte. Sıralama maç içinde kazandığınız paraya göre belirleniyor. Adam indirme/öldürme, yardım etme, canlandırma gibi hareketler paranızı arttırdığı gibi haritaya serpiştirilen hazineler de cebinizi dolduruyor. Buraya kadar sıkıntı yok fakat hazineden çıkan paralar sıralamaya da direkt etki ediyor. Perk olmadan bulunan bir hazine 200 dolar verdiği için haliyle bu büyük bir problem. Bir maçın sonunda ne bir adam öldürmüş, ne birine yardım etmiş, ne birini canlandırmış bir oyuncunun paraya para demeyerek lider olduğunu görünce en başta hata deyip geçtim, sonradan durumu çaktım. Naughty Dog’un hazineden çıkan paraların sıralamaya etki etmesini önlemesi gerek.

Emin Adımlarla Geliyor

Multiplayer’daki yeniliklerin yanında Uncharted 4’ün betası oynanış anlamında da bizleri aydınlattı. İnanılmaz derecede akıcı bir oynanış sunan Uncharted 4, ip kullanımını ustaca kotarması, tırmanış ve objelerin üzerinde geçme gibi sistemlerde yapılan yeniliklerle serinin önceki oyunlarının üstüne fazlasıyla koymayı başarmış. Betadan sonra multiplayer’ın yanında hikaye modu için de daha fazla heyecanlandım.

uncharted-4-multiplayer-beta-inceleme-4

Multiplayer kısmına geri dönecek olursak Naughty Dog’un bir hayli iddialı geldiğini söylemek mümkün. Call of Duty, Battlefield ve Halo gibi popüler olması biraz zor gözükse de Uncharted 2 ve The Last of Us’ta başardığı gibi kendine has bir kitle oluşturması için bir potansiyel bulunuyor. Betadakilerin üstüne dengelemeler, keyifli oyun modları ve co-op modu getirildiğinde Uncharted 4 uzun soluklu bir multiplayer tecrübesi sunabilir.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum