GOG Galaxy 2.0 Hakkında Tüm Bilinenler

GOG'un oyun kütüphanelerini ve arkadaş listelerini birleştirme projesiyle ilgili açıklanan her şey

GOG'un büyük ilgi çeken projesi GOG Galaxy 2.0 sayesinde artık bilgisayarımızdaki konsollarımızdaki tüm kütüphaneler ve tüm arkadaşlar tek bir platformda elimizin altında olacak.

Dijital oyun platformlarının sayısının artmasıyla birlikte bu tür girişimlere daha da çok ihtiyaç duymaya başladık ve GOG da şimdiye kadar gördüğümüz en kapsamlı projeyle ve sağlam bir planla karşımıza çıkmış gibi görünüyor.

Elbette GOG Galaxy 2.0 ile ilgili kafalarda pek çok soru işareti var, her ne kadar GOG'un tanıtım sayfasında bu soruların bazılarına cevap verilmiş olsa da bunları bir kez daha derlemekte fayda var diye düşündüm.


GOG Galaxy 2.0 hangi platformları destekleyecek?

İşte en önemli soru bu. Henüz GOG tarafından tek tek platform isimleri verilmedi ama bu projenin başarılı olabilmesi için en popüler platformları desteklemek zorunda olduğu bir gerçek. Gerekli altyapıyı oluşturmuş olmasalardı, bu duyuruyu yapmazlardı diye düşünüyorum.

GOG, Twitter üzerinden yöneltilen "Steam, Uplay, Origin, Epic, LoL, Battle.net, Bethesda, Discord, Humble, itch.io, Twitch, PSN, Xbox Games, Nintendo platformları desteklenecek mi?" sorusuna "Tüm bu platformları hedefliyoruz" şeklinde cevap veriyor. Dahası, oyuncu topluluğu tarafından yaratılacak olan entegrasyonların açık kaynak kodlu olacağını ve teknik olarak istenen her şeyin entegre edilebileceğini de söylemiş GOG.

SSS kısmında dikkat çekici bir açıklaması var GOG'un. Resmi entegrasyonların ilgili platform sahipleri tarafından da desteklenmesini istediklerini, bu yüzden bu platformların politikalarına uygun ve güvenli biçimde geliştirildiğini belirtmişler. Bu da böyle bir proje için büyük platform sahipleriyle çoktan iletişimde oldukları anlamına geliyor ki, herhangi bir platformun kısıtlı seviyede yapılacak bir entegrasyona karşı çıkması için pek bir sebep yok. Sonuçta insanlar sırf bu yüzden alışık olduklarının dışındaki platformlardan oyun almaya soğuk bakabiliyorlar, Galaxy 2.0 diğer platformlara da bu bakımdan yarar sağlayabilir.

Konsollara geldiğimizdeyse GOG'un şimdiden Microsoft'un API'sine erişimi var ve PlayStation 4 ve Switch için de girişimler sürüyor. GOG'un pazarlama direktörü Piotr Karwowski'nin GameSpot'a gösterdiği sürümde PS4'e özel olan God of War'un da oyun listesinde bulunduğu ve kazanılan/kazanılmamış kupa durumlarının, logo ve açıklamalarının görülebildiği söyleniyor.

Ayrıca zaten çeşitli web sayfaları, dijital platformlardaki verileri rahatça çekebiliyor bildiğiniz üzere (mesela Steam hesabınızın parasal değerini hesaplayan siteleri buna örnek gösterebiliriz), yani 'gayrı resmi' destek sağlamak da zor bir iş değil.

GOG Galaxy 2.0 bu konudaki ilk girişim mi?

Aslında hayır, ama bugüne kadar gördüklerimiz arasında en kapsamlısı. Mesela güncel örneklerden gidecek olursak benzer bir görevi üstlenmeye çalışan Playnite isimli, açık kaynak kodlu bir video oyun kütüphane yöneticisi mevcut. Benim de kullandığım bu uygulama bir süredir güncellenmiyor ve yapabildikleri sınırlı. GOG ise zaten kendi dijital platformuna sahip olduğu için bu konudaki bilgi birikimini kullanarak daha merkezi bir platform inşa etmeyi planlıyor. Üstelik sadece PC oyunlarıyla sınırlı kalmaması ve yalnızca oyunları değil arkadaş çevrenizi de birleştirecek olması bile GOG Galaxy 2.0'ı benzersiz hale getiriyor.

GOG Galaxy 2.0 ile birlikte diğer platform uygulamalarının da kurulu olması gerekecek mi?

GOG, yalnızca platforma özgü özelliklere erişmek istiyorsanız diğer platformların kurulu olması gerekeceğini belirtmiş. Örneğin kurulu olmayan bir oyunu kurmak, oyunların otomatik olarak güncellenmesini sağlamak, bulut kayıtlarını kullanmak gibi. Yalnız muallakta olan kısım "platforma özgü özellikler umurumda değilse ne olacak?" kısmı, çünkü açıklamalarda buna dair net bir şey söylenmedi şimdiye kadar. Çoğu oyun çalıştırırken beraberinde Launcher'ı da çalıştırıyor, bunun istisnaları da var elbette (örneğin eskiden Blizzard oyunlarını Battle.net launcher'ı açılmadan çalıştırabilmek mümkündü) ama sistemin kesin çalışma sistemini Beta başladığında öğreneceğiz.

Oyun kütüphanesini kişiselleştirmek mümkün mü?

Evet, bu yeni platform gelişmiş kişiselleştirme özelliklerini de beraberinde getirecek. Bu özelliklerin bazıları oyunlara etiket atama, filtreleme gibi halihazırda Steam ve GOG gibi popüler uygulamalarda gördüğümüz şeyler. Ancak bu özellikler tüm platformlarda mevcut değil ve bu yüzden de 'keşke diğer kütüphanelerimde de yapabilseydim" dediğiniz şeyleri Galaxy 2.0 ile yapmak mümkün olacak. Program ayrıca ana oyun koleksiyonunuzdaki tüm oyunların metadatalarını da düzenlemenize izin verecek.

GOG Galaxy 2.0'ın arkadaş listeleri nasıl çalışacak?

Bir kere bu platformu kullanan tüm arkadaşlarınızla zaten otomatik bağlanmış olacaksınız ve istediklerinizi arkadaş listenize eklemeniz mümkün olacak. Galaxy 2.0'a yeni platform bağladığınızda, o platformdaki arkadaşınız olan Galaxy 2.0 kullanıcıları da karşınıza çıkacak.

Ama durum bununla sınırlı değil. Bağlı olan platformlardaki GOG Galaxy kullanmayan arkadaşlarınızı da görebilecek, bu arkadaşlarınızın çevrimiçi olup olmadıklarını takip edebilecek ve çapraz platform yoluyla sohbet edebilecekmişiz. Bu da GOG'un bunu sağlamak için ilgili platformların sohbet ağlarını bir şekilde kullanabileceğini gösteriyor.

GOG Galaxy 2.0'da ne tür istatistik ve aktiviteler görülecek?

Galaxy'nin filtresiz kütüphanesi sahip olduğunuz tüm oyunları eksiksiz biçimde, o oyunda harcadığınız oyun süresi ve kazandığınız başarımlarla birlikte gösterecek. Ayrıca arkadaşlarınızın çevrimiçi olup olmadığını, hangi oyunu oynamakta olduklarını, başarımlarını ve oyun sürelerini de görebileceksiniz.

GOG Galaxy 2.0'daki verilerim güvende olacak mı?

Daha önce de söylediğim gibi GOG kişisel verilerin mahremiyetine özel önem gösteren firmalardan birisi. Kesinlikle üçüncü parti kuruluşlarla hiçbir veri paylaşılmayacağını söyleyen GOG, bir platformu GOG Galaxy'den kaldırdığınız an o platformla ilgili tüm verilerin sunucudan kalıcı olarak silineceğini söylüyor.

Kısa kısa:

* Galaxy 2.0 uygulaması PC ve Mac bilgisayarlara kurulabilecek.
* Tüm kütüphaneniz ve kayıt dosyalarınız bulut sunucularında saklanacak, yani herhangi bir bilgisayarda kendi hesabınıza giriş yaparak tüm oyunlarınıza erişebileceksiniz.
* Galaxy 2.0'ın kapalı betası yakında başlayacak ve katılma talebi gönderenler başvuru sırasına göre betaya alınacak. Betaya başvurmak için gereken tek şey //www.gogalaxy.com/en/ sayfasındaki SIGN UP FOR BETA düğmesine tıklamak ve email adresinizi girmek. Betaya seçilirseniz GOG hesabı açmanız da gerekecek ama zaten hesabınız vardır.

YORUMLAR
anonymous
25 Mayıs 2019 12:00

Bence en onemli kismina deginmemisiniz: Rollbacks. Bir oyunu satin aldiginda ilerideki degisikliklerini bilmeden aliyordun ve yeni degisiklikler hosuna gitmezse b*ku yiyordun. Bunun sayesinde oyunlarin eski versiyonlarini oynayabileceksin. Bu yayginlasmali ve bence kanun kapsamina bile alinmali.

Decypher
anonymous
25 Temmuz 2019 12:44

Rollbacks bildiğim kadarıyla sadece GoG oyunları için geçerli bir özellik ve GoG'un şu anki Galaxy yazılımında da mevcut.

anonymous
Decypher
26 Temmuz 2019 14:30

Aa, evet öyleymiş. Galaxy 2.0 tanıtımının altına koyunca galaxy 2.0 sayfası sanmıştım ama aslında galaxy ana sayfasıymış.

Bu çok önemli bir şey ya. Yeni okudum, kaç yılın oyunu Rome 2'ye yeni güncelleme getirip SJW yapacağız diye içine etmişler. Ben bunlara mı para verdim verirken?


Burak Güney
24 Mayıs 2019 01:43

Yorum sistemi ne zaman güncellenecek ? Yanıta yanıt atamıyoruz , bildirim yok , mail yok , sapık gibi biri cevap yazmış mı diye beklemek gerekiyor sürekli. Formatlama yapamıyoruz , fotoğraf ekleyemiyoruz Gerçekten adım adım bitiyor online mecrası . Ortalama yorum sayıları eriyor günden güne. Tartışma dönmüyor online'da.

rashid
Burak Güney
24 Mayıs 2019 10:14

Merhaba, elimizde çok uzun bir geliştirme listesi ve sizlerin farkında olmadan arka planda topladığımız hatalardan oluşan bir bug list bulunmakta. Bunların geliştirmesi ve testleri zaman aldığı için parça parça güncelleniyor. Yorum sistemi özellikle köklü bir geliştirmeyle şu an yeniden yazılmakta. Bu süreçler yazılım geliştirmiş arkadaşlarında iyi bileceği gibi zaman almaktadır. Notification sistemi tamamlandı fakat yorum sistemiyle entegre çalışacağı için hemen yayına alamıyoruz.

Burak Güney
rashid
24 Mayıs 2019 19:03

Umarım rez zamanda bitirirsiniz yorum sistemi dizaynını. Çünkü şuan ki hali tam bir fiyasko ve sürdürülemez bir model. Bir kaç ay içinde online mecranın yorum sayısı ve kalitesi sıfıra düşecektir. Çünkü tartışma dönmüyor sitede şuan.Acaba biri yorum yazmış mı diye dönmek istedim bu konuya fakat tamamen benim hangi konuya yorum yazdığımı hatırlamama dayandığı için 5 dakika haberi aradım. Su saçmalığa bakar mısınız ?


Berkay Dursun
Burak Güney
24 Mayıs 2019 05:01

Niye hala burdayım bilmiyorum gerçekten skdkakdkd şunları arka planda yapıp bitince sunmak ne kadar zor olabilir ya. Siteyi geliştiren developerların gerçekten hiç mi iş tecrübesi yok.

Burak Güney
Berkay Dursun
24 Mayıs 2019 19:01

Yanıtla seçeneği varken yanıtlayalım kayboluyor kafasına göre çünkü asdfs , duygusal bağ var siteyle , kas alışkanlığı olmuş her gün giriyorum artık ama yorum yapmak işkence resmen. Hangi konuya ne yazdığımı arıyorum belki biri cevap yazmıştır diye. Katılıyorum bu arada , madem hevesliler "kendi yorum sistemimizi" kuracağız diye , hazır olduğunda sunmalılardı . Anthem'in çıkış hali gibi yorum sistemi var. Tartışma dönmüyor , yorum atan yok, atsan nereye ne yazdığını unutacaksın. Fiyasko resmen.

zikinu
Berkay Dursun
24 Mayıs 2019 10:14

Epic hater dövmeye buradasın sanıyordum. :D 2 sene uğraşmışlar adamlar bir de. Emeğe hafiften yazık hani.


NcZ
23 Mayıs 2019 18:38

Giants: Citizen Kabuto vb. eski oyunları da, yeniler gibi multiplayer oynayabilmek bir kaç yıla kadar mümkün gibi görünüyor... Timmy?.. TIMMY!!!

Berkay Dursun
23 Mayıs 2019 17:45

Satın alım için diğer Launcher Client'larının yine yüklü olması gerekecek, onu da belirtmekte fayda var. Sadece GOG indirip onunla yetinmek mümkün değil maalesef.

waltran
Berkay Dursun
23 Mayıs 2019 19:24

aslında satın alım için origin, uplay ve epic için gerek olmayabilir çünkü hepsi web'de çalışıyor, hatta launcherlarıda web sayfası açıyor. ama oyunu açmak için mecbur gerekecektir, çünkü oyun exeleri launcherları arıyor yoksa açmıyor, kopya koruma durumları vs.

Berkay Dursun
waltran
23 Mayıs 2019 21:20

E o da çok saçma olur :DD

waltran
waltran
23 Mayıs 2019 20:42

kendi sayfaları açılacak zaten sadece sayfa galaxy nin içinden açılmış olur

Berkay Dursun
waltran
23 Mayıs 2019 20:19

Web'de çalışmasının bir önemi yok, satın alma işlemi için Web Hook'larının dışarıya açık olması lazım. Böyle bir şey de mümkün değil, dünyanın en aptal güvenlik zafiyeti olur bu.Çıkar birisi "Steam oyunları satıyoruz" diye web sitesi açar, gerçekten de Steam üzerinden satış yapar ama aracı olduğu için bütün kimlik bilgilerine el koyar sonra.


Decypher
Berkay Dursun
23 Mayıs 2019 18:26

Launcher yerine 'platform' kelimesini tercih ettim, yazının o kısmında bahsettiğin şeyi belirttim aslında. Galaxy hakkında çok şey okudum ama hangi işlemler için launcher kurulu olması gerektiğini sanırım sonradan öğreneceğiz. Mesela bende de hepsi kurulu, ama açılışta çalıştırmadığım için varlıklarını unutuyorum bile çoğu zaman :)


Parolamı Unuttum