Honor, genelde fiyat/performans telefonlarıyla bilinir. Çatı şirketi Huawei olan Çin menşeli telefon üreticisi Honor, gerçekten de güçlü donanıma sahip, oyuna yatkın ve uygun fiyatlı telefonlar üreten bir marka. Özellikle 6X modeliyle tavan yapan Honor, bakalım 7X modeliyle F/P beklentimizi karşılayabiliyor mu?
Honor 7X’de, Kirin 659 chipsetli, dört çekirdekli 2.36 ghz’lik bir işlemci ve Mali T830 MP2 ekran kartı var. Bunun haricinde 4 GB ram, 64 GB hafıza, 16 MP çift mercekli kamera ve 3.340 mAhlık pil değeri telefonun diğer özellikleri arasında. İşletim sistemiyse Android 8.0 Oreo.
Sınıfında Honor 7X’i eşşiz kılan özelliğiyse, 18:9’luk, 2160x1080 çözünürlükteki, ince çerçeveyle beraber ön plana çıkan ekranı. Aynı zamanda ekranın renkleri de son derece canlı. Sanırım bu segmentteki en iyi telefon ekranlarından birisinden bahsediyoruz. Yine estetik açıdan bakarsak, telefonun tamamen metal olan tasarımı, en dikkat çekici özelliklerinden birisi. Hem şık görünen, hem de elde kalite hissi uyandıran bir telefondan bu. Özellikle ekran, tasarım ve parça kalitesi bir araya geldiğinde, kesinlikle daha üst segmentte bir telefon izlenimi veriyor.
Performans göreceli bir konu. Yüksek donanım isteyen, popüler oyunlar içinden çalıştıramadığımız hiçbir oyuna rastlamadık. Ancak, zaman zaman performans düşüşleri de yaşıyorduk. Honor 7X’in kendi klasmanı içinde kesinlikle zayıf bir performansı yok ama belki de bir tık daha fazlasını bekliyorduk. Ancak yine de “şunu oynayamazsınız” gibi bir şey söylemek de güç. Belki de bu bir tasarım tercihidir; zira yukarıda da bahsettiğim üzere, telefonun en fazla ön plana çıkan yönü orta segmentteki “premium” hissi.
Video inceleme.
Telefon arkasındaki parmak izi sensörünün yeri iyi ve tarayıcı sorunsuz çalışıyor. Orta segmentte, ses kaynağı için sık sık bluetooth çözümlerine rastlasak da, Honor 7X’in üzerinde 3.5mm’lik bir ses girişi de var; yani hem kablosuz, hem de kablolu bağlantı seçeneğine sahipsiniz. Bunun ihmal edilmemiş olması bence önemli, zira 7X’in multimedya telefonu özelliğini daha fazla ön plana çıkartıyor. Telefonun üzerindeki hoparlörlerin, olağanüstü bir performansı yok; ancak bence bağlantı seçenekleri zaten bu durumu telafi ediyor. 16 megapiksellik arka kamera ise ışıktaki çekimlerde başarılı, karanlıktaysa performans epey düşüyor, video performansı ise genel olarak başarılı. Yine ön kısımdaki 8 megapiksellik kamera sosyal medya paylaşımları için makul bir performansta.
Telefonun göze çarpan tek önemli eksiğiyse, hızlı şarj özelliğinin bulunmaması sayılabilir. Orta segmentte birçok telefonda bu özellik varken, Honor 7X’den de aynısını beklemek çok saçma değil diye düşünüyorum.
Honor 7X, bu yazıyı yazarken Teknosa’da 1699 TL’ye satılıyordu. Kendi segmenti içinde daha başarılı bir ekran ve tasarım bulmanın zor olduğunu söyleyebilirim. Bu açıdan bakıldığında, multimedya telefonu olduğunu düşünüyorum. Eğer telefonunuzu oyun, medya izleme/dinleme ekseninde kullanıyorsanız, Honor 7X sizin için iyi bir tercih olabilir.
Artılar:
- Ekran boyutu ve renkler.
- Tasarım.
- Metal kasa.
Eksiler:
- Hızlı şarj özelliğinin olmaması.