Röportaj: Blizzard'la Diablo Immortal'ı Konuştuk

Immortal hakkında merak ettiklerimiz

BlizzConline 2021'de katıldığımız röportajlardan birisi de Diablo Immortal hakkındaydı. Diablo Immortal’ın Baş Yapımcısı Caleb Arseneaux ve Kıdemli Sistem Tasarımcısı Kris Zierhut, bizim de aralarında olduğumuz kalabalık bir basın grubuna hoş bir röportaj verdiler. Elbette grup kalabalık olduğu için herkes her istediğini soramadı, arada önemsiz veya cevabını önceden bildiğimiz sorular da soruldu.

Diablo 2 Resurrected grup röportajında olduğu gibi bu sefer de sorulan ilgi çekici soruları ve cevaplarını sizler için derledik:

Bildiğiniz gibi Diablo IV’te çeşitli bineklerimiz olacak. Binekleri ileride bir gün Diablo Immortal’da da görme şansımız var mı?

Caleb Arcenaux:  Bir yerden bir yere kolaylıkla gitmek için kullanabileceğimiz oyun için yöntemler var ve zaten oyun dünyasının şekli şemalı da Diablo IV’tekinden çok farklı. O yüzden oyuncuların ulaşım işini bineksiz de gayet güzel halledeceklerini düşünüyoruz.

Kris Zierhut: Zaten oyundaki karakter sınıfları arasında Crusader da bulunuyor ki artık alametifarikası haline gelmiş becerileri var. Ulvi bineklerine atlayabiliyorlar malumunuz, bu bir alternatif. Bu bir yana Diablo 3’tekine epey benzeyen bir Waypoint sistemi kullanıyoruz oyunda ve fazlasıyla iyi işliyor.

Akıllı telefonu olmayan/cihazları Diablo Immortal’ı kaldırmayacak Diablo hayranlarına ne olacak? Diablo Immortal’ı daha başka platformlarda da görme şansımız var mı?

CA: Diablo Immortal’ı mobil oyunculara sunmaya odaklanmış durumdayız. Bunun hayatında baltası, büyüsü veya silah tercihi neyse onunla şeytan avlama heyecanını tatmamış bütün o insanlara ulaşmak namına büyük bir fırsat sunduğu fikrindeyiz, Diablo evrenine pek çok yeni oyuncu getirecek bir durum. Emülasyon yolunda talepler aldık oyunculardan ve emülasyon an itibariyle önüne geçmeyi planladığımız bir şey de değil. Yani bu konuları aramızda konuşup tartışıyoruz ve tartışacağız da.

Öte yandan dediğim gibi mobil tecrübeye dikkatimizi vermiş durumdayız ve nispeten yeni olan her tür cihazın oyunu destekleyebilmesine uğraşıyoruz. Alpha testi sırasında oyunu destekleyen cihaz listesi epey ufaktı ancak ilerleyen zamanlarda, oyunun çıkışına da yaklaştıkça listeyi çok genişletecek ve Diablo Immortal’ı olabildiğince fazla insana sunacağız.

Serinin bugüne kadarki her oyununda bilgimiz dahilindeki Diablo evrenini genişleten bir ana hikaye ile karşılaştık ve üç oyun, sonu Black Soulstone mevzusuna çıkan bir hikaye yolu oluşturdular. Diablo IV ile de yine yepyeni bir bölgeye gidip yepyeni şeyler öğreneceğiz. Diablo Immortal ise ikinci ve üçüncü oyunun arasındaki, yani kronolojik olarak Black Soulstone yolunun üzerindeki bir noktaya tekabül eden ilginç bir pozisyonda duruyor. Library of Zoltun Kulle’u bir kenara koyarsak, oyun bize farklı bir noktayı mı gösterecek, yoksa Black Soulstone yolundaki bir basamak mı olacak?

CA: Diablo Immortal’ın Black Soulstone’dan ziyade Worldstone’un yok oluşunun sonuçlarına yoğunlaştığını söyleyebilirim. Worldstone ardında parçalar bırakıyor ve bu parçalar bünyelerinde muazzam güç barındıran kudretli nesneler. Bu durum bize yepyeni yerlere gidip, yepyeni karakterlerle yepyeni hikâyeler anlatırken özellikle Diablo 2’den tanıdık gelecek element ve karakterleri de işin içine katma şansı tanıyor. İstediğimiz her hikâyeyi anlatabilir, oyuncuları bunlarla oyuna bağlayabiliriz. Amacımız hiçbir şekilde serinin diğer oyunlarından bir tanesinin hikâyesini farklı şekillerde yeniden anlatmak değil. Bu konuda insanlara daha çok şey göstermek için sabırsızlanıyoruz, gelecek test süreçlerimizde yeni bölgeler ekleyip seviye sınırını daha yukarı çekeceğiz ve bahsettiğim cephede de yeni şeyler olacak.

Oyunun kendini finanse etme şekli nasıl olacak? Mikro ödemeler mi bulunacak, Battle Pass mi satın alacağız, başka bir yöntem mi uygulanacak?

CA: Diablo 3 herhangi bir başlangıç ödemesi olmaksızın dalabileceğiniz “Free-to-Play” bir oyun olacak. Oyun içi opsiyonel satın alım seçenekleri bulunacak, bu konudaki mantalitemiz de gayet spesifik ve bunu netleştirdiğimizden emin olmak istiyorum. Oyunun ödeme sistemlerini tasarladığımız süreçte sırtımızı yasladığımız üç temel prensip oldu: birincisi, kesinlikle oyun için eşya satmak istemiyorduk. Yeni bir eşyanız olsun istiyorsanız yapmanız gereken şey iblis avlamak olacaktı, ister balta, ister miğfer, ister asa, ne edinmek istiyorsanız isteyin, yapmanız gereken şey belli. Yani ilk prensibimiz, oynanışı en temel öncelik yapmak. İnsanlar oyunu oynasın istiyoruz, para vererek içeriği atlasınlar değil. Öte yandan bonus şeyler de sunmak istiyoruz. Bu bonuslar hem zaruri olmasın, hem de alana parasının karşılığını versin istiyoruz. Bu yüzden oyuna “Crest” adı verdiğimiz eşyalar koyduk. Elder Rift’lere girerken üç slot göreceksiniz ve bu slotlardan birine “Crest” takacaksınız. “Crest” taktığınız Elder Rift’i başarıyla tamamladığınızda da elinize bir Legendary Gem geçecek. Bunu eşyalarınızdaki slotlara takarak da oynanışınızı değiştirebilecek ve stat bonusu sağlayacak özellikler kazanacaksınız. Bunun dengeli, kayda değer bir albenisi olan ancak oyunda güçlenmenin ana yolunu yaratık avlamak dışında bir şey haline de getirmeyen bir sistem olduğunu düşünüyoruz. İkinci olarak da bir Battle Pass’imiz olacak. Battle Pass’in ücretsiz bir rotası olacak, hatta bu rotada ilerleyerek para vermeden kazanabileceğiniz Crest’ler de bulunacak. Ayrıca da ücretli rotamız olacak ve bu rotanın henüz hakkında konuşamayacağımız harika ödülleri olacak.

Diablo Immortal’ın oyun sonu içeriği hakkında bir şeyler öğrenebilir miyiz? Büyük çaplı içerik güncellemeleri çıkarmayı planlıyor musunuz?

CA: Oyun sonu içeriği Alpha testimize dahil değildi. Oynadıysanız hatırlayacaksınızdır, Alpha’da seviye sınırımız 45’ti, Elder Rift’ler ve belli başlı sistemler vardı ancak elimizin altında bundan çok çok daha fazlası olduğunu söylemem gerekli. Oyun sonu içeriğimizi henüz göstermedik. Önümüzdeki test süreçlerinde hem bunu yapacak, hem de seviye sınırını yükselteceğiz ancak henüz neyin ne olduğunu söyleme şansım yok.

KZ: Ayrıca oyuna birkaç ayda bir kapsamlı güncellemeler çıkaracağız. Yeni karakter sınıfları, yeni zindanlar, yeni sistemler ve gidilecek yerler gelecek.

Diablo IV ve Diablo Immortal kol kola geliyorlar bir noktada ikisi birden çıkmış olacak. Bu noktada hangisini oynayacağımızı seçerken sıkıntı yaşayacağız gibi duruyor. Mobil olması sağ olsun Diablo Immortal’ı ev dışında toplu taşımada, sahilde, kafelerde vs. oynayabileceğiz. Diablo IV’ün tadına ise evimizde varacağız. Beim merak ettiğim nokta iki oyun arasında sinerji yaratacak herhangi bir özellik ya da sistem planlayıp planlamadığınız. Ortak bir eşya havuzu bulunacak mı mesela veya bir oyunda ötekine de yarayacak bir şeyler kazanabilecek miyiz?

CA: Baştan söylemem gerekiyor ki iki oyun mekanik cephesinde birbirinden çok farklılar. Chris’e sorun anlatsın, eşya sistemleri farklı, eşyaların kendileri farklı, beceriler farklı… Bu bağlamda IV ve Immortal arasında benim sağlıklı bulduğum bir mesafe mevcut. İki farklı ekip, iki farklı oyun yapıyoruz. Bu yüzden iki oyun arasında etkileşim sağlamak zor. Ayrıca ister Immortal, ister 4 oynuyor olsunlar, insanlara bir seçim yaptırmıyor olduğumuzu ve ganimetin tadına vardıkları farz etmek istiyoruz. Blizzard’da olaya global anlamda yaklaşmaya çalışıyoruz, bir oyun konsoluna veya oyun bilgisayarına erişimi olmayan, daha önce hiç Diablo oynamamış insanlara da Diablo oynayabilmelerinin bir yolunu sunmak istiyoruz.

Diablo Immortal için, oyun içinde topladığımız ekipmanları görüp üzerlerinde oynama yapabileceğimiz uygulama veya tarayıcı yoluyla erişilebilen bir sistem kurulacak mı?

CA: Yanlış anlamadıysam Diablo 3’teki Armory benzeri bir özellik olup olmayacağını soruyorsunuz değil mi? An itibariyle yapmak istediğimiz, topluluğumuza kulak vererek böyle bir sistemin kıymeti olup olmayacağın görmek. Bu konuda kendi aramızda tartışıyoruz. Diablo Immortal’ın farkı, nerede olursanız olun girip kurcalayabileceğiniz bir oyun olacak olması. Bahsettiğiniz gibi bir sistemde oyunda zaten yapabileceğiniz şeylerin ötesinde ne gibi işlevler olabilir, işte o konuya kafa patlatmamız gerekiyor.

Diablo Immortal neredeyse Diablo 3’teki tüm sınıdları barındırıyor. Bunun istisnası da Witch Doctor. WD oyuncuları en sevdikleri karakterin oyunda olmadığını görünce ne diyecekler?

CA: Bu soru güzelmiş, tam da Chris’in cevaplaması gereken türden.

KZ: Oyunda çıktığı gün 6 karakter sınıfı bulunacak ve zamanla oyuna yeni sınıflar de ekleyeceğiz. Malumunuz Rogue ve Amazon gibi Diablo serisinde önceden olup henüz Immortal için duyurmadığımız pek çok sınıf var ve Witch Doctor da aynı bunlar gibi. Özleyenler için oyun tarzı olarak epey benzeştiği Necromancer zaten 6 sınıfın bir tanesi ve dediğim gibi yeni karakterler de ekleneceği için uzun vadede kimsenin hayal kırıklığına uğrayacağını zannetmiyorum.

Diablo bünyesinde yoğun temalar barındıran bir seri. Özellikle Diablo IV ile kan, şiddet ve karanlık gırla gidecek. Diablo Immortal ile sizin de söylediğiniz gibi çok geniş bir alana adım atılıyor. Bu sebeple oyunu “yumuşatmanız” gerekti mi? Bu konuda önünüze çıkan zorluklar neler oldu ve eğer bir yumuşatmaya gitmediyseniz bunun seriye aşina olmayan oyuncu kitlesini kaçıracağını düşünüyor musunuz?

CA: İstediğimiz en birincil şey Diablo evrenine sadık kalmak oldu. Diablo evreni karanlık, gotik ve trajedilere de gebe bir yer ve bu yerde kahramanlık karanlığa bir ışık bir gibi doğuyor. Bizim oyuncuya vermek istediğimiz his de bu, doğru olanı yaparak karanlıkla mücadele etmek, bu mücadelenin sancaktarı olmak. Bu karanlık ve trajik dünyayı yaratırken vizyonumuzdan ödün vermedik diyebilirim. Hikâyemizde köylerin kasabaların tarikatçılar veya başkaları tarafından kıyıma uğratıldığı kısımlar var ve az da değiller hani, tekrar tekrar oluyor. Bu yakılıp yıkılmış köyler dolaşmanın, hayatta kalan ve kalmayanlarla karşılaşmanın insana kendini kötü hissettirdiğini söylemek mümkün. Bu trajediler aynı zamanda insanı motive de ediyor, “bunun failleri nerede, gösterin gidip bedelini ödeteyim, ganimetimi de alayım” dedirtiyor.

Kitleyi kaçırıp kaçırmamaya gelince, bana kalırsa insanları bu oyun çekecek olan şey oynanış. Gerçekten cilalı ve keyif verici bir oynanış sunmaya uğraşıyoruz ve mobil oyuncu kitlesini bir oyuna bağlayan şey de bu bana kalırsa. Bunun üzerine bir de hikâye ile gelenlerin merakını canlı tutmayı başarabilirsek, bize verilen görevi hakkıyla yerine getirmiş olacağız diye düşünüyorum.

Oyunun kahramanlarından konuştuk ama kötülerinden konuşmadık. Tanıdık yüzlerle karşılaşacağımız kesin ama oyun sonu kısmını son haline getirmediğinizden bahsettiniz, burada göreceğimiz yeni bir as kötü falan var mı mesela?

KZ: Yani şimdi oyunun adı Diablo, nihai sona ulaşmadan önce de el mahkum Diablo ile karşı karşıya geleceksiniz. Bunun yanında sizin de söylediğiniz gibi eski yüzlerden de karşınıza çıkanlar olacak, Library of Zoltun Kulle sayesinde zamanda geriye gidip Belial ile dövüşeceksiniz mesela bu bir örnek. Ancak yeni karşılaşacağınız yüzlerden bahsedecek olursam oyunun sürprizlerini bozmuş olurum, bu hiç istediğim bir şey değil.

CA: Hakkında konuşabileceğimiz bir yeni kötü var ama, o da Skarn, Herald of Terror olarak da geçiyor. Kendisi oyundaki ana kötülerimizden bir tanesi ve oyunun ilk birkaç bölgesi boyunca göreceğiniz bir çok şeyin arkasındaki isim olacak. Kendisine tapınan tarikatçılarla imgeler yoluyla iletişime geçecek ve bunları siz de görecek, perde arkasında olayları nasıl manipüle ettiğine tanık olacaksınız.

Diablo Immortal tasarım tercihleri açısından D3 ile epey benzeşiyor ama elbette farklılıklar var. Peki bu farklılıklar arasında gurur bir duyduğunuz bir özellik veya karşınıza sorun olarak çıkan bir şeye bulduğunuz bir çözüm var mı? “Hah işte bunu süper yaptık” dediğiniz bir şey mesela?

CA: Kendi adıma benim oyunda en çok sevdiğim şeylerden bir tanesi, kaynak sistemi. Artık tek bir ortak kaynak olmaması ve becerilerin kendi kaynaklarını kullanması veya dolum süreleri olması benim için oyunu epey keyifli bir hale getiriyor. Ekran alanının sınırlı olması sebebiyle bu sisteme geçtik ancak yarattığı farkın ve sahip olduğu potansiyelin beni heyecanlandırdığını söylemeliyim.

KZ: Ben de en çok oyunun çoklu oyuncu sistemi için heyecanlıyım. Bir Diablo oyunun ilk defa binlerce oyuncuyla paylaştığınız bir sunucuda olacaksınız. Büyük bir topluluğun parçasısınız. Bazı zorluklara beraber göğüs gerecek, bazılarında da karşı karşıya geleceksiniz. Oyun dünyasında başka insanlarla karşılaşmak, onlarla takım olmak, loncalar kurup onlara katılmak gibi şeyler yapacaksınız. Bu bağlamda daha önce hiçbir Diablo oyununun gitmediği bir yere gidiyor olacağız ve bu bana büyük heyecan veriyor.

Oyundaki sosyal etkileşim nasıl işleyecek, biraz daha bilgi verebilir misiniz? İnsanların birbiriyle tanışıp kaynaşması falan nasıl gerçekleşecek?

CA: Daha önce MMO oynadıysanız Diablo Immortal’da size tanıdık gelecek şeyler göreceksiniz. Mesela klanlar olacak, bu klanlara kasabileceğiniz ve karşılığında ödül de kazanacağınız başarımlar olacak. Bunun dışında dört kişi gireceğiniz zindanlar var, bunlar oyunun önemli bir parçası. Hakeza Rift’ler de aynı şekilde, Crest kullanmasanız bile bunların size faydası büyük. Bütün bu bahsettiklerim buzdağının görünen kısmı, daha size gösterecek çok şeyimiz var. Kris’in de bahsini ettiği gibi, oyun sonu içeriğimiz epey kendine has özelliklere sahip ve oyunun sosyal tarafını ön plana çıkaracak tarzda.

KZ: İnsanların birbiriyle tanışması kısmına gelince, oyunu insanların açık haritalarda birbirleriyle karşılaşacakları şekilde tasarladık. Birileriyle rastlaştıkça, bazen aynı amaç uğruna hareket ettiğini fark edecek, bazen zorlu bir düşman gördüğünüz için bir araya gelip güçlerinizi birleştireceksiniz. Bunun olduğunu gördük ve buna daha iyi imkan sağlamak için sohbet sistemimizi de özenle kurduk.

CA: Ha eğer insanlarla arkadaş değil hasım olmak isterseniz de PvP emrinize amade olacak.

Peki çok kişilik görevlerde maksimum kaç kişi mevzuya dahil olabilecek? Üst limit dört kişi mi?

KZ: Limit duruma göre değişiyor. “Dungeon” ve “Lair” görevlerinde maksimum sayı dört olacak. Büyük haritalardaki kodamanlarla olan dövüşlerde iste sayı daha fazla. Library of Zoltun Kulle’da bir Hydra var mesela, dörtten çok daha fazla insan aynı bu düşmanla savaşabiliyor.

Oyunun sosyal kısmına dönersek, sohbet işi nasıl yürüyecek? Bir yandan oyunu oynayıp bir yandan insanlara bir şey yazmaya mı çalışacağız? Zor olmayacak mı? İletişimi kolaylaştırmak adına ne gibi adımlar attınız?

CA: Oyunda sesli sohbet var ve iki koldan yürüyor. Birincisi, sohbet kanallarına ve insanlara, maksimum 15 saniyelik sesli mesajlar bırakabiliyorsunuz. İnsanlar kanalda çıkan sesli mesaj ikonun tıklayıp söylediklerini dinleyebiliyorlar. Sistem ayrıyeten bu mesajları yazıya dökmeye de çabalıyor.

Başta sesli mesaj özelliğini genel sohbet kanalına da açmıştık ancak millet olur olmaz mesajlarla ekranı doldurmaya başlayınca bu fonksiyonu spesifik kanallara özel tuttuk; klan kanalında, ekibinizle konuşurken veya birebir mesajlaşırken bu özelliği kullanabileceksiniz. İkinci olarak de standart sesli konuşma seçeneğimiz var, bunu da partideyken kullanabiliyorsunuz.

Blizzard'a bize bu röportaj imkanını verdiği için teşekkür ederiz.

YORUMLAR
yrgn
28 Şubat 2021 22:19

Röportaj yapıp bu soru ve cevapları Türk kullanıcılarına ilettiğiniz için teşekkürler.

Parolamı Unuttum