Cardboard Town - Erken Erişim İnceleme

Daha iyi bir Hayırlısıkent için el ele!

Şimdi ben bu incelemeyi yazıyorum ama, Erken Erişim oyunu olduğu için üç gün sonra Cardboard Town’a yeni şeyler eklenmiş olabileceğini de lütfen göz önünde bulunduralım. Hatırlarsanız Demo döneminde de bir ilk bakış yapmıştık, o zamandan bu yana çok şey değişmiş ve çok da çabuk geliyor bu değişimler maşallah. (Tahtaya vuralım. Tık tık.)

O kadar ki OyungezerTV’de yayına konuk olduğunda Stratera Games’in kurucusu ve oyunun fikir babası Dora Özsoy bile yeni gelen güncellemeye şaşırdı.

Fakat değişmeyen bir şey var, o da şehrimizin yavaş yavaş tahtayı kaplamasının verdiği tatmin duygusu.

Ve panik. :D

Tut şunun ucunu, döşeyelim abi!

İlk bakış incelememe denk gelmediyseniz, Cardboard Town bir kart destesi aracılığıyla şehir inşaa etme oyunu.

Her tur bir kart çekiyorsunuz. Bir miktar bütçeniz var. Amacınız her tur bu bütçe dahilinde kart oynayarak şehrinizi büyütmek. Şehrinizin nüfusu arttıkça bütçeniz de artıyor. Bu arada bir de elektrik, su, güvenlik ve yeşil alan kaynaklarınızı; bu kaynakları artıran ya da harcayan kartlara dikkat ederek kontrol etmeye çalışıyorsunuz.

Öğrenmesi basit, fakat dengesini tutturması zor bir oyun Cardboard Town.

Ben bu şehre yol yaptım!!! [3 turdur başka kart oynamamıştı…]

Demo döneminden beri ilk dikkati çeken değişiklik gerçekten kaynakların çok daha dengeli olması. Hatırlarsanız bir yol sıkıntısı bir de su ve yeşil alan sıkıntısı çekiyorduk. Yeşil alanı dengelemek gerçekten gene diğer kaynaklara oranla bir tık zor, ama diğer kaynakların sıkıntısı çoğunlukla çözülmüş.

Özellikle zaman zaman çatır çutur yol döşemek mümkün. Hani böyle bir fanteziniz vardıysa diye diyorum.

İkinci ve bence en fiyakalı değişiklik de görev kartlarını seçebiliyor olmamız, ki yayında da varlığına şaşırdığımız değişiklik buydu. Cardboard Town’da da, her şehirde olduğu gibi şehriniz büyüdükçe dikmeniz zorunlu olan bazı binalar oluyordu. Örneğin katlı otopark. (Sinirlenme sesleri.) Demo döneminde bunlar rastgele geliyor, bazen elinize ve imkanlarınıza hiç uymadığı için oyunu kaybetmenize sebep oluyordu.

Şimdi görev kartı zamanı gelince 3 farklı görev kartından birini biz kendi hedeflerimiz doğrultusunda seçebiliyoruz.

Başka iki büyük değişiklik de farklı kartları oynayarak açmamız ve neden kaybettiğimizi görebilmemiz.

Bence zaten en baştan TÜM kartlara sahip olmak hem biraz kafa karıştırıcı, hem de zorlayıcı olurdu. Ayrıca daha çok oynamak için bir sebep veriyor gerçekten.

Neden kaybettiğimizi görebilmemiz de ayrıca bir artı. Cardboard Town’da takip edilmesi gereken birçok etmen var. Özellikle oyuna yeni başladığınızda tam olarak neden kaybettiğinizi fark edememeniz çok mümkün. Bu konuda oyunun bize nerede yanlış yaptığımızı söylemesi bir sonraki denememiz için çok büyük bir yardım.

Kurabiyeden umutluyum

Cardboard Town gerçekten çok umut verici bir yolda ilerliyor.

Kolay bir oyun değil, ama bana sorarsanız ayarında bir zorluğu var. Hala kaynaklar konusunda biraz denge sıkıntıları var, evet, ama demo döneminden beri ne kadar ilerleme katettiğini düşünürsek kesinlikle çözülecektir. Henüz Erken Erişim’de olduğunu hatırlamak lazım oyunun.

Ayrıca ileride eklenmesi beklenen şeyler konusunda Dora’yı daha çok sıkıştırmalıymışım ama kötü belediyeciliğim bizi şoka uğrattığından kaynamış arada tabii.

Eh, bu da demek oluyor ki Stratera Games’in Cardboard Town için ne planları var, zaman içinde birlikte göreceğiz. Tam sürüm çıktığında görüşmek üzere! O zamana kadar Kartonbaşkan’lığımı biraz daha geliştirmeliyim.

Artılar

  • Demodan bu yana kaynak dağılımı çok daha dengeli.
  • Tasarımı gibi müzikleri çok şirin, hele hareketli bir tanesi var ona bayılıyorum.
  • Festivallerin, belaların ve genel olarak kartların isimleri çok keyifli.
  • Öğrenmesi kolay, ustalaşması zor oyunlardan.

Eksiler

  • Şans faktörü bazen planlarınızın önüne geçiyor. Demodan beri gelişmiş ama daha dengelenmesi lazım.
  • Erken oyunda hızla açılmayın, patlıyorsunuz.
  • Oynayarak öğrenmek mümkün tabii ama neyin ne yaptığını açıklayan bir eğitim bölümü olabilir. Mesela Bela Ölçer ve Memurlar konusunda.

Son Karar: Erken Erişim tam olarak bu iş için var zaten. Bazı denge sorunları ve eksikleri olmasına rağmen oynatıyor kendini Cardboard Town.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum