FIFA 16 İnceleme

Sahalara Geri Dönüyoruz

Sizi bilmem ama bende futbol oyunlarına olan heyecanda bir azalma oldu. Halbuki bundan iki-üç yıl kadar önce yeni FIFA’nın ilk oynanış videosunu izlemeyi ve demosunu oynamayı deli gibi beklerdim. Şimdilerde ise “aa demo çıkmış, bir deneyeyim” modunda geziniyorum neredeyse. Tabii bu heyecan ve beklentideki azalma FIFA 16’yı ayıla bayıla oynadığım, başında saatlerimi harcadığım ve bir o kadarını daha harcayacağım gerçeğini değiştirmiyor.

Maç başlamadan önce yarım saat boş boş ekrana bakmayı sevmediğim gibi, incelemede de sizleri bekletmek istemiyorum. O yüzden olaya hızlı gireceğim. FIFA 16 temelde bir önceki FIFA’nın izlediği güvenli yolu takip ediyor, yani seriye devrimsel bir yenilik getirmiyor. Oyuna girdiğinizde dikkatinizi çekecek ilk şey ağırlık olacaktır. FIFA 15’te santradan yardıra yardıra koşup gol atma olaylarıyla iyice artan tepkilere EA’in cevabı oyunu yavaşlatmak olmuş. Top kontrolünden tutun oyuncunun pozisyonuna göre attığı pasın kalitesine kadar her yerde hantallaşma söz konusu. FIFA serisindeki hızdan şikayetçi olan biri olarak bu durumdan oldukça memnun kaldım.

Yavaşlama ve iyi yöndeki hantallaşma oyuna alışma sürecinizi de doğal olarak geciktiriyor. Örnek olarak ilk maçlarımda FIFA 15’teki alışkanlıklarım yüzünden bir sürü pas hatası yaptım. Oyuncunun pozisyonuna önem vermeyi iyice benimsedikten sonra yavaş yavaş üstümdeki hamlığı atıp FIFA 16’ya kucak açabildim. Oyundan aldığım keyif de bu noktada çok daha üst seviyelere çıktı.

Çeşitlilik Güzeldir

EA, FIFA 16’nın duyurusunu yaparken iki yenilik üstünde durmuştu. Bunlardan ilki kadın futbolu. Son yıllarda oyun sektörüne de bulaşan cinsiyetçilik tartışmasında EA’in kendini garantiye alma hamlesi gibi gelen bu yenilik tahminlerimi yanıltmadı. Oyunun duyurusunda üstüne basa basa durulan kadın futbolu güzel bir yemeğin üstüne konulan, tadını bile alamadığınız ufak bir baharattan ibaret. 13 ülke takımının bulunduğu kadın futbolunda sadece kendi aralarında maç yapılabiliyor. Erkeklerle aralarında da çok az daha hantal olmaları dışında bir fark olduğu söylenemez. Üstünde durulmadığı belli olan kadın futbolu kesinlikle neden koydunuz diye sitem edeceğimiz bir özellik değil. Fakat neden bu kadar bağıra çağıra kadın futbolunu gözümüze soktunuz diyerek dilediğimiz gibi çemkirebiliriz.

fifa-16-inceleme--4

Geliştirici ekibin reklamını yaptığı bir diğer özellik de topsuz hareketti. Oyun mekaniğini toptan değiştiren bir yenilik olmasa da oldukça güzel bir iş çıkartılmış. Gerçek hayatta yetenekli ayaklarda fazlasıyla gördüğümüz hareketleri sanal alemde yapmak ağızda (ya da elde kolda) çok güzel bir tat bırakıyor. Serinin önceki oyunlarındaki çalım yelpazesi de bu sayede fazlasıyla artmış oldu.

Dur Bir, Her Yerini Öpeceğim Daha

FIFA 15’ten sonra 16’da neyin değişmesini istersin diye sorsanız vereceğim ilk cevap “oyunun yavaşlaması”, ikinci cevap da “kaleciler” olurdu. Yavaşlık kısmından rahat bir nefes alarak çıktık; çok şükür ki kaleciler için de aynı durum geçerli. FIFA 15 ile yepyeni kalecilere adım attığını söyleyen EA belki de yıllardan beri serideki en kötü kalecileri hayatımıza sokmuştu. Şutları çıkarma gibi en temel işlevleri yerine getirseler de aklımızın alamayacağı hatalar yapıyorlardı. Önceki oyundan sonra gelen geri bildirimler FIFA 16’ya fazlasıyla iyi yansımış. Hatta biraz abartı derecede yansıdığı bile söylenebilir.

fifa-16-inceleme--1

Bir önceki oyundaki 10 santim yanından geçen toplara seyirci gibi bakan kalecileri unutun. Yine kornere çıkan topları almamak gibi hataları bazen yapsalar da bu sorunla oldukça az karşılaştım. Bunun üstüne zayıf oldukları yan top konusuna da iyi çalışmışlar. Artık panter gibi çıkıp topu ya yumrukluyorlar ya da kucaklıyorlar. Ceza sahası dışında topla buluştukları zaman da “acaba kontrolü bana mı verecek” derdine de düşmüyorsunuz. Kaleci, siz ya da kendisi uygun gördüğünde ustalıkla açılıp topu kendiliğinden uzaklaştırıyor.

Konu kaleciler olunca çoğu şey güzel olsa da denge biraz ibrenin diğer ucuna kaçmış gibi bu sefer. Kalenin dibinden abandığım şutlarda kalecilerin insan üstü reflekslerle topu çıkardığına normalin üstünde bir sayıda şahit oldum. Aynı şekilde havadan gelmeyen sert şutlarda da genelde pek gol yemiyorlar. Kalecilerin de diğer pozisyonlardaki futbolcular gibi performans istikrarsızlığı olması gerekirdi. Yaptığım o kadar maçtan sonra FIFA 16’daki gücü ortalamanın üstü her kalecinin gününde olduğunu söyleyebilirim.

Yavaş Ama Güçlü Adımlar

Yeni FIFA’da dikkatimi direkt olarak çeken her konuya değindim hemen hemen. Şimdi biraz daha ufak tefek olanlara gelelim. İlk olarak, artık oyuncular arasındaki güç farkı daha bariz hissediliyor. Bir oyuncunun pası iyi değilse onu kullanarak pas atmak işkence haline geliyor. İyi oyuncular için de tam tersi söz konusu. Bu değişiklik sayesinde teknik oyuncular kendini daha çok ön plana çıkarıyor.

fifa-16-inceleme--2

Seriye fizik kavramı -hatalarından dolayı- yavaş yavaş gelse de büyük bir devirme yol açmıştı. Bu devrimin meyvelerini hala görmeye devam ediyoruz. Şimdiye kadar ki tüm futbol oyunlarında yaptığım faullerin büyük çoğunluğunu bilinçli olarak gerçekleştirdim. Haliyle kart problemi gibi sorunlarla da karşılaşmazdım. Son FIFA’larda bu kontrolü daha az elimde tutsam da yine ipler benim elimdeydi. FIFA 16 ise ipleri makasla acımadan kesti. Fiziksel darbelerde artık her zamankinden daha fazla faul çıkıyor. Aynı gerçekte olduğu gibi FIFA 16’da da birçok faul istemsiz olarak gerçekleşiyor. İlk defa bir futbol oyununda kendimi kart problemiyle yüz yüze buldum doğrusu. Bu yüzden kendime hakim olup, biraz daha yumuşak oynamayı da öğrenmem gerekti.

Değinmem gereken bir diğer nokta da ortalar. FIFA serisi şu ana kadar ortalar konusunda beni pek tatmin etmemişti. Ortaların elden geçirilmesiyle birlikte FIFA 16 tadından yenmez olmuş. Muz orta tarzı keskin ortalar açmak artık mümkün. Ceza sahası içindeki oyuncular da topla buluşmak için kendilerini daha fazla yırtıyor.

fifa-16-inceleme--3

Daha Fazlasını İstiyoruz

FIFA 16 yukarıda anlattıklarımdan daha fazla yenilik sunmuyor. Oyunun en büyük eksisi de bu aslında. Bu yıl ki FIFA kesinlikle çok başarılı, özellikle FIFA 15’in birçok sorunundan sonra kıymeti daha da artıyor. Fakat uzun süredir vitesini düşürmüş durumda FIFA serisi. Kariyer modundaki antrenman özelliği, FUT Draft gibi mod geliştirmeleri de sadece birer süsten ibaret. Her yıl oyun mekaniklerini nazikçe elden geçirerek kendine çeki düzen veren FIFA, bir sonraki devrimsel yeniliğe kadar böyle devam edecek anlaşılan.

Her ne kadar vay be dedirtecek bir yeniliği olmasa da FIFA 16 birçok yönden kendini bir üst kademeye taşımayı başarmış. Getirilen yenilikler ve değişiklikler doğru noktalara gelmiş durumda. Bir yılınızı doya doya verebileceğiniz bir FIFA duruyor önünüzde.

fifa-16-puan-arti-eksi

fifa-16-puan

YORUMLAR
Parolamı Unuttum