Her 10 Oyuncudan 7'si Online Oyunlarda Tacize Uğruyormuş

Oldukça yüksek bir oran

Online oyunlarda diğer oyunculara rahatsızlık veren, hakaret eden, taciz eden çok sayıda oyuncu olduğunu biliyoruz, ancak yapılan bir araştırma bu tür bir muameleye kalan oyuncuların sayısının tahminlerden de yüksek olduğunu gösteriyor.

Anti-Defamation League'e bağlı olarak faaliyet gösteren Teknoloji ve Toplum Merkezi'nin 1000 online oyuncu ile gerçekleştirdiği çalışmanın sonuçları hayli ilginç görünüyor. Araştırma Amerika'daki oyuncular üzerinde yapılmış ve çeşitli oyunlarda yaşadıkları deneyimlerin olumlu ve olumsuz yanları sorulmuş.

Buna göre oyuncular World of Warcraft ve Minecraft gibi oyunlar söz konusu olduğunda %59 ve %55 oranlarında 'olumlu deneyimden' bahsederken, Dota 2, Counter-Strike Global Offensive, Overwatch, PlayerUnknown's Battlegrounds ve League of Legends gibi oyunları oynayan oyuncuların %75'ten fazlası en az bir kez taciz olayıyla karşı karşıya kaldıklarını belirtmişler. Araştırmaya katılanların geneline baktığımızda herhangi bir şekilde tacize uğradığını düşünenlerin sayısı %74.


Katılımcıların %65'i fiziksel tehdit, stalklama, süregelen taciz gibi daha ciddi rahatsızlıklarla karşılaştıklarını belirtiyor. Ankete katılanların yarısından fazlası ırkları, dinleri, cinsiyetleri gibi sebeplerle hedef alındıklarını söylerken, kadınlar arasında cinsiyetleri yüzünden tacize uğradığını söyleyenlerin oranı %38.

ADL'nin araştırma sonucundaki değerlendirmesi, tacize uğrayan oyuncuların %23'ünün daha az sosyal olmaya başladığını, %15'inin ise kendilerini izole edilmiş hissettiğini belirtiyor. Katılımcıların neredeyse %10'u ise gördükleri muameleden ötürü depresif davranışlar sergilemeye başlamışlar. Oyuncuların %12'si bunun üzerine oyun firmasıyla irtibate geçerken, %5'i de polise haber vermiş.

ADL CEO'su Jonathan Greenblatt, online nefretin insanlara gerçek zararlar verdiğini, bir çevrimiçi çok oyunculu oyunda fiziksel tehdide veya tacize uğrayan oyuncuların oyun sonrasında da bunun etkilerini yaşamaya devam ettiklerini söylüyor ve sektör liderlerinin ve kanun koyucuların bu konuda daha verimli adımlar atmaları gerektiğini belirtiyor.

Sizce bu oran gerçeği ne kadar yansıtıyor? Online oyunlarda sizin de başınıza bu tür rahatsız edici şeyler geldi mi?

YORUMLAR
NcZ
27 Temmuz 2019 09:06

Türkiye'de belirli oyunlarda 13-18 yaş arası oyuncularda, %90'a kadar çıkıyordur bu taciz oranı.

install
26 Temmuz 2019 17:44

Haberin gerçekliği yüksek maalesef, ben bile tacize uğruyorum.

PUBG Corp., Epic Games İle Aralarında Sorun Kalmadığını İfade Etti

Eski düşmanlar, yeni dostlar

PUBG Corp., Epic Games İle Aralarında Sorun Kalmadığını İfade Etti

Zamanında battle royale türünün amiral gemisi niteliğinde olan PlayerUnknown’s Battlegrounds, Epic Games'in bir anda yükselen hit oyunu Fortnite ile karşı karşıya kalmıştı. Oyunun yapımcısı PUBG Corp., bu duruma sessiz kalmayıp Epic Games'e dava bile açmıştı. 

Fakat yapımcılar bu günlerin geçmişte kaldığını söylüyor.


Stüdyonun yöneticisi Brian Corrigan, PCGamesN'e verdiği röportajda Epic Games ve PUBG Corp.'un artık iyi birer iş ortağı olduğunu vurgulamış. "İnsanlar Epic ile aramızda bir düşmanlık olduğunu düşünüyorlar. Fakat böyle bir durum yok. Aslına bakarsanız onlar bizim en iyi ortaklarımızdan. Ekipleriyle sürekli iletişim halindeyiz."

Corrigan, PUBG Corp. ekibinin diğer battle royale oyunlarından ders çıkardığını şu sözler ile ifade etti: "PUBG ilk çıktığında hedefimiz oyunu sürekli olarak satabilmekti. Fakat sezonlar içerisinde çıkardığımız yeniliklerin çoğu dışardan gelen fikirleri kendi oyunumuza uyarlamamız sayesinde oldu."

"Söylemek istediğim şey 'iyi bir fotokopi' yaratmak değil. Kesinlikle bu değil. Eğer bizim mekaniklerimiz ile uygun çalışacak parçalar varsa neden olmasın? Tabi ki diğer oyunlardan ve yapımcılardan ders çıkarmalıyız. Fakat PUBG'nin formülü oldukça eşsiz."

Fortnite'ın kendilerine uygun olmadığını sürekli olarak vurgulayan yapımcı "Orada yaptıkları şeylerden ders çıkarabiliriz. Fakat oyun modellerinin bize uygun olduğunu düşünmüyorum." ifadeleri ile sözlerini noktalamış.

Son günlerde yavaş yavaş popülaritesini kaybeden battle royale türü, yeni ortaklıkların doğmasına sebep olabilir mi? Ne dersiniz?

 

 

Parolamı Unuttum