Football Manager 2019 - İnceleme

Sports Interactive İdman Yurdu

Bizzat dinledim mi yoksa şehir efsanesi miydi hatırlamıyorum ama Hagi’nin “Daha oynardım ama antrenmanlardan yoruldum,” minvalindeki sözleri geldi aklıma FM19 oynarken. Yenilenen antrenman sistemi böyle hislere sebep olacak gibiydi. Yanlış anlamayın, sistem kötü değil ama o kadar dikkat ve efor gerektiriyor ki her oyuncuya göre olmadığını da belirtmek durumundayım. Fakat endişelenmeyin, isterseniz her şeyi yardımcılara bırakabiliyorsunuz. Tabii serinin on senedir gördüğü en büyük değişikliği yardımcılara bırakmak ister misiniz bilmem, şahsen denemenizi öneririm çünkü FM19’un en önemli özelliği bu antrenman yeniliği.

Sports Interactive’in iki senedir yeniliklerde ve değişikliklerde odaklanmaya çalıştığı iki temel nokta vardı: Gerçekçilik ve içgüdüsellik. Bu hedeflerinden sapmadıkları gibi FM19’da baştan yaratılan antrenman sistemiyle bu yönde çok ciddi bir adım atmışlar. Buna ek olarak geliştirilen taktik sistemi ve genç oyuncuların gelişimleriyle alakalı perde arkası değişiklikler sizi sürekli oyun gibi değil gerçek futbol gibi düşünmeye yöneltiyor. Ya da en azından bunu amaçlıyor diyelim. Elbette sırları ortaya dökülecek, oyunu “kıran” taktikler ya da antrenman setleri ortaya çıkacak ama şimdilik gerçekçi düşünerek oynamanın keyfi bambaşka.

Yeni antrenman sisteminde çok çeşitli antrenman etkinlikleri mevcut.

Peki nedir bu antrenmanın olayı? Eski oyuncular bilir, önceki senelerde antrenman programları haftalık ayarlanıyordu ve 6-7 kategoriden birini seçip (örneğin hücum, savunma, dengeli vb.) antrenman yükünü belirleyip işimizi hallediyorduk. Maça yönelik antrenmanlar da hemen maçtan önceki gün ve kısıtlı kişiselleştirme seçeneğiyle yer alıyordu. İşte bu sistem tamamen değişti. Artık haftanın her günü 3 adet antrenman alanımız var ve bunları 40’tan fazla farklı antrenman etkinliğiyle doldurabiliyoruz. Oyun bize bunların hangi özellikleri artırdığını, fiziksel olarak nasıl yük olup nelere etki ettiğini ve eğer varsa sonraki maçta hangi özelliklere bonus vereceğini belirtiyor. Maça bonus veren antrenmanları da haftaya yayabiliyorsunuz. “Bir sonraki maçta şuna etki eder:” tarzında bir bilgi satırı size bu konuda yardımcı oluyor ve inanın bana maça yönelik çalışmalar gerçekten işe yarıyor.

Yeniden Başlasııııııın

Antrenman sistemi başta göz korkutuyor ve evet, gayet korkutucu bir sistem. Çok derin ama daha önemlisi yepyeni. Football Manager’da antrenmanla ilgili bildiğiniz HER ŞEYİ unutmalı ve tamamen baştan öğrenmelisiniz. Eski alışkanlıklarla devam ederseniz sorun yaşamanız muhtemel. Alışmayı gerektiren önemli bir nokta antrenman yükü. Oyuncularınıza sürekli teknik/taktik antrenman yaptırırsanız antrenman yükünüz hafif kalıyor ve oyuncuların sağlam antrenmanla kondisyonu dinç tutulamadığı için sezonun çok erken safhalarında, eski oyunlarda sezon sonlarında görülen bitkinlik sorunuyla karşılaşabiliyorlar.

Taktik şablonları sayesinde gerçek dünyadakini andıran bir taktik oluşturmaya başlamak biraz daha kolay

Açık konuşayım bu ihtimal oyuncuya yeterince iyi aktarılmıyor, oyuncu bu konuda sezon öncesi antrenman programı dışında uyarılmıyor. Daha da kötüsü komple yardımcı antrenöre bırakayım dediğimde her hafta gelen antrenman raporunda “antrenman yükü sezonun bu aşaması için çok düşük” tarzı mesajlardı. Yahu düşükse artır işte senin işin o, ben yapmıyorum ki programı! Gizli özelliklerde “hardness of training” denilen bir özellik vardı. Bu özelliğin etkisi olması muhtemel ama böyle yenilenen bir antrenman sisteminden sonra bu özelliği gösterecek bir belirti de koymak gerekmez miydi? İşe alacağımız antrenörün ne kadar sıkı antrenman yaptırdığını önceden az çok bilmemiz gerçekçi değil mi? Nasıl ki futbolcularda “sakatlık sorunu yaşayabilir,” diye rapor alıyorsak bu özellikle ilgili de tam puanını bilmesek dahi fikir verecek bir şeyler söylenebilirdi…

Tabii tepki gösterdiğim bir başka nokta da bu antrenman yükü ve kondisyon meselesi. Kardeşim biz neden takıma o kadar fitness antrenörü alıyoruz? Böyle gerçekçi bir sisteme geçiyorsan o zaman kondisyonerler gerekli kondisyon programını belirlesin biz de kalan yerleri dolduralım. Normalde kondisyon için gerekli antrenmanları teknik direktör seçmiyor ki. O insanların işe alınma sebebi bu zaten… Neyse önümüzdeki oyunlara inşallah deyip devam edelim. Maç öncesi antrenmanları gerçekten işe yarıyor. Özellikle duran top çalışmaları bu noktada dikkat çekici. Savunma ve hücum için her duran topun ayrı antrenmanları var ve maça etki ediyor. Duran toptan çok pozisyon verdiğiniz, gol yediğiniz maçlarda yardımcınız “Antrenmanlarda biraz duran top savunması çalışalım,” diyebiliyor. Aynı şekilde gol atarsanız da “Korner antrenmanının faydasını gördük,” gibi cümlelerle karşılaşabilirsiniz.

  

Yeni taktik sistemiyle toplu, topsuz ve geçiş oyunları için ayrı talimatlar verebiliyoruz

Genç oyuncuların gelişimiyle ilgili sistem de değişmiş. Artık iyi karakteri, yüksek potansiyeli ve arkasında düzgün antrenman tesisleriyle antrenörler olan gençler 18 yaşında dünya yıldızına dönüşemeyecek. Hiç olmayacak değil ama gerçekte kaç tane M’Bappe var? Ya da yıllarca en iyi takımlarda oynayan yüksek potansiyelli oyuncular gelişmeyi bırakmıyor mu? Memphis Depay gibi örneğin? İşte bu yüzden artık daha gerçekçi bir sisteme geçmişler ve formülü henüz bilinmiyor. Antrenman yaptırmak, bol bol maça çıkarmak ve oyuncunun karakteri yine önemli ama eskisi gibi “oyunsal” şekilde oyuncu yetiştirmek şimdilik olasılık dışı görünüyor.

Oyuncu gelişimi demişken, artık antrenmanlarda öncelikle 3 grubumuz var. Hücum, Savunma ve Kaleci gruplarına ayrılan oyuncular antrenman etkinliklerinde bu gruplara bölünerek çalışıyorlar. Aynı etkinlikte hücum grubu gol atmaya çalışırken savunma ve kaleci grupları engellemeye çalışıyor vs. Bu gruplar başta otomatik ayarlansa da özellikle orta saha oyuncularını ya da bek oyuncularını hücum ve savunma arasında değiştirerek farklı özelliklerinin gelişmesini sağlayabilirsiniz. Bir de mentorluk sistemi değişmiş. Artık birebir mentorluk yerine en az üç kişi gerektiren mentorluk grupları gerekiyor. Böylece bir oyuncu birden fazla gence akıl hocası olabiliyor. Fakat bu gruplara koyabileceğiniz oyuncular as takım kadrosunda yer almalı. Yani u18’deki oyuncuyu mentor grubuna atayamıyorsunuz.

Bilgilendirme sistemi yeni oyuncuların işine yarayacak

Rijkaard’ın B Planı Yok

Taktik sistemindeki değişiklikler de bu gerçekçi ve içgüdüsel anlayışa hizmet ediyor. Nihayet verebileceğimiz talimatlar toplu oyun, topsuz oyun ve geçiş oyunu olarak ayrılmış ve genel takım talimatlarındaki bazı öğeler buralara doğal olarak paylaştırılsa da çok önemli yeni özellikler eklenmiş. Pres yapmaya sahanın neresinde başlanacağı, hücumda ve savunmada farklı genişliklerle oynamak gibi çok ihtiyaç duyulan özellikler bu sene hizmetimize sunuluyor. Gerçek dünyadaki taktikleri uygulamayı çok daha kolaylaştıran yeni talimatlara ek olarak bir de şablon taktikler mevcut. Tiki-Taka, Gegenpressing, Kaleye Otobüs Çekme gibi gerçek hayatta kullanılan bazı taktikleri şablon olarak sunmuşlar. Bunları seçince her maç kazanacak değilsiniz ama kendi taktiğinizi oluşturmak için güzel bir başlangıç oluşturuyor. Bu sistemle hazır atanan talimatları değiştirerek kendi aklınızdakileri sahaya sürebilirsiniz.

Football Manager’a yeni başlayanlar da unutulmamış. Bu sene eklenen geliştirilmiş bilgilendirme sistemi sayesinde oyundaki gelen kutunuza da düşecek öğelerle oyunu adım adım öğrenebileceksiniz. Bu denli karışık bir oyun için gerçekten ihtiyaç duyulan bu hizmetin eklenmesi sevindirici.

Cengiz Ünder geleceğin önemli yıldızları arasında

Sistemsel Bir Eleştiri

Yazıyı bitirmeden önce oyunun yazılımsal bir sıkıntısına değinmek istiyorum. 4 senedir aynı bilgisayarı kullanıyordum ve 25 civarı lig açınca oyun hızı 2,5 yıldız olarak belirtiliyordu. İki gün önce son model bir pc topladım ve özellikle işlemci gücü açısından çok ciddi bir sıçrama yaşamış olsam da oyun hızı yine aynı seviyede gözüktü. İşlemci değilse RAM değilse neye göre belirleniyor bu hız? Mantık olarak zaten işlemci olmalı çünkü çok lig demek işlenecek çok maç, transfer, oyuncu demektir ki zaten maç aralarında geçecek bekleme süresinden bahsediliyor bu yıldızların altındaki açıklamada. Ne olur ne olmaz bir de SSD’ye yükleyip deneyeyim dedim ama nafile. Buradan anladığım şu ki yıllar boyunca 64bit sürüm çıkaramayan Sports Interactive hâlâ çok çekirdekli işlemcileri tam performansla kullanabilecek bir yazılım da geliştirememiş. Kendilerini kınıyor ve seneye işlemcimi sömürmelerini diliyorum.

3D motorunda yine ufak geliştirmeler olsa da genel olarak aynı görünüyor

Batarken Güneş Ardında Tepelerin

Yeni antrenman sistemindeki bazı önemli ayrıntıların oyuncuya gereken şekilde anlatılamamasını bir kenara bırakırsak gelmiş geçmiş en iyi FM oyunu olduğunu söyleyebiliriz. Yeni taktik sistemi harika olmuş ve maçlara yansıması da gerçekten çok iyi. Antrenman sisteminin takımın performansına etkisini de eklediğimizde teknik direktör olarak yaptıklarımızın sahaya en iyi yansıdığı FM ortaya çıkıyor. Yeni antrenman sistemi yıllar boyu görülmemiş bir baştan yaratma olduğu bazı denge sorunları ve bug’lar olabilir tabii ama FM2019’un seri için bir mihenk taşı olacağı kesin. İster serinin hayranı olun ister yeni başlamak istiyor olun, bu oyunu gözüm kapalı öneririm.

SON KARAR
Devrimsel antrenman sistemiyle serinin en iyi oyunu
Football Manager 2019
Harika
9.0
Artılar
  • Antrenman sistemindeki devrim harika olmuş.
  • Yeni başlayanlar için bilgilendirme sistemi.
  • Çok daha gerçekçi taktik sistemi.
  • Yaptıklarınıza daha iyi tepki veren maç motoru.
  • Türkçe dil desteği.

 


Eksiler
  • Yeni sistemlerin bazı önemli noktaları iyi anlatılmıyor.
  • Yeni antrenman sistemine dayalı denge sorunları ve bazı bug’lar var.
YORUMLAR
Parolamı Unuttum