OGZ Online Özel - Super Time Force Ultra İnceleme

Oyuncak Gibi Oynadık Zamanla

Her insan hayatının bir döneminde zamanı kontrol etmeyi arzulamıştır. Geçmişlerimiz düzeltmek istediğimiz hatalarla ve pişmanlıklarla dol… Bir dakika ya bu kadar ciddi olmaya ne gerek var? Elimize imkân geçtiğinde neden biraz uçuk şeyler yapıp eğlenmeyelim değil mi? Gidip dinozorları yok olmaktan kurtaralım mesela?

Normalde adında Super, Ultra gibi ego yüklü kelimeler geçen oyunlara karşı önyargılıyımdır. Tıpkı üzerinde Lüks yazan bir ürünün sonradan tırt çıkması gibi umduğumu bulamayacağımı düşünürüm (bence oyunun kısaltması STFU olsun diye yapmışlar ^_^ - Ömer). Ancak beklemediğim yerden gelen bu oyun ön yargımı paramparça etti. Super Time Force Ultra, zaman mekaniğini kullandığınız ve yakın zamanda Broforce’da benzerini gördüğümüz tarzda grafiklere sahip bir platform aksiyon oyunu. Güzide Sega Genesis oyunu Gunstar Heroes ve en iyi bağımsız yapımlardan biri olan Braid’in karışımı gibi. Ancak ne Gunstar Heroes gibi hızlı ilerliyor ne de Braid gibi bulmaca dolu ve sanatsal.

stfu-inceleme-big1

Taktik yapmadan harala gürele dalmak iyi sonuç vermiyor.

Hikâye klasik bir platform oyunundan beklenmeyecek kadar derin. 1987 yılında Philadelphia’da yaşayan Doktor Repeatski zamanda yolculuk olayını mümkün hale getiren formülü bulur. Ancak bu keşfi yüzünden (bu arada daha ortada bir makine bile yok) uzay-zaman dengesini bozmuş ve dünya Blounbot denen robotların saldırısına uğramıştır. Derken doktorun yanına gelecekteki hali Kumandan Repeatski ışınlanır. 3 kişilik STF ekibiyle olayları kontrol altına alacağını söyler ve oyun başlar.

stfu-inceleme-big2

Daha hiçbir şey görmediniz.

AZ ÖNCE BURADAN GEÇTİM, GÖRDÜN MÜ?

Eğitim bölümüne rağmen ilk başta zaman mekaniğine alışmakta güçlük çekebilirsiniz. Oyunda zamanda geriye gitmeye Time-Out deniyor. Bölümde istediğimiz an zamanda geriye gidebiliyoruz. Ancak ileri gitme ya da zamanı durdurup serbestçe hareket etme gibi bir özgürlüğümüz yok. "Peki bu çatışmalarda ölmek dışında ne işimize yarayacak?" diye soruyor olmalısınız. Geçmişte yaptığımız bir hareket zamanda geriye gittiğimizde hiç yaşanmamış olmuyor, aksine geleceği etkilemeye devam ediyor.

Şöyle izah edeyim: Karşınıza iri bir robot çıktı. Robota 3 el ateş etmenize rağmen indiremediniz. Time-out yapıp aynı yerde tekrar ateş ettiğinizde eski haliniz de size eşlik ediyor ve atış gücünüz 2 katına çıkıyor. Robot da sevinçten havaya uçuyor. 3 farklı karakterin her biriyle 3 kere time-out yaptığınızı düşünün. Oldu mu 9? Ayrıca çatışmada karakteriniz öldüğü zaman geriye gittiğinizde karakterinizi ölümden kurtarabilirseniz zamanda donup kaldığı yerden onu alabilir ve tek vücut olarak savaşabilirsiniz. Hem ateş gücünüz artacaktır hem de fazladan 1 canınız olacaktır.


 

 STF ekibi (şimdilik) 3 kişiden oluşuyor. Taramalı tüfekli Jean Rambois, lazer silahlı Aimy McKillin ve kalkanlı Shieldy Blockerson. Jean tüfeğiyle Contra’daki gibi 3'lü ateş edebiliyor, Aimy’nin lazeri yüzeylerden sekebiliyor, Shieldy de düşman saldırılarına karşı korunabiliyor. Her karakterin nispeten daha güçlü alternatif saldırıları bulunuyor. Bu saldırıları yapmak için ateş tuşuna kısa süre basılı tutun yeter. Her karakter birbirini destekler nitelikte ve tek bir karakterle oynayarak bitirmeniz çok zor. Toplamda 16 karakter var. Bir kısmını bölümler arasında kurtarıyorsunuz.

Her bölümü 60 saniyeniz dolmadan bitirmeniz gerekiyor ve 30 time-out hakkınız var. Bölümlerde size yardımcı olacak ve yeni karakterler açmanızı sağlayacak nesneler var. Saatler size fazladan zaman kazandırıyor. Bazı yerlerde zamanı geriye aldığınızda açığa çıkan pembemsi Shard’lara ateş ettiğinizde zaman kısa bir süreliğine yavaşlıyor. Sarı renkteki Glorb’ları topladığınızda da fazladan Time-Out kazanıyorsunuz. Son olarak bölüm sonuna yakın açığa çıkan Looker’ları belli bir zaman içinde almanız gerekiyor. Kalan karakterleri bu kristalleri toplayarak açıyorsunuz.

stfu-inceleme-big3

Başımızı ağrıtacak kötü adam bu işte.

Oyunda 6 ana bölüm ve her bölümde 4 ara bölüm bulunuyor. Bölüm ekranının bana ilk Megaman’i hatırlatması da çok hoşuma gitti, duygulandım. Ortaçağ’dan Atlantis’e kadar çeşitli mekânlarda yolculuk ediyor o zamana ait düşmanlarla ve her yerde karşımıza çıkan robotlarla çatışıyoruz. Son olarak STFU’nun müzikleri de oyunun temposuna uygun ve zamanı geriye aldığınızda da aynı şekilde fütüristik bir hava katıyor.

stfu-inceleme-big4

PARADOKSAL DEJA-VU SORUNSALI

STFU popüler kültür göndermeleri de olan şahane eğlenceli bir oyun ama elbet onun da zayıf yönleri var. Oyunda zamanı iyi kullanıp acele etmek gereken anlar dışında aynı anda tuşa basma gibi karmaşık bulmacalar bulunmuyor. Bu ve bunun gibi şeylerin eksikliğini hissediyorsunuz. STFU çok uzun da değil. 4-5 saat gibi bir sürede bitirebilirsiniz. Ancak bitirdikten sonra açılan Hardcore modu ile daha zorlu bir yolculuğa çıkabilir, Helladeck’te zamana karşı yarışıp Glorb toplayabilir ya da bölümleri %100 bitirmeye kasabilirsiniz. Bunlar oyunun ömrünü uzatan güzel şeyler.

Şakasını yaptık ama olur da elinize fırsat geçerse zamanla kafanızın estiği gibi oynamayın. Kakao rezervlerini tamamen kurutabilir, yeni bir salgın hastalık yayabilir ya da beni yaşamdan silebilirsiniz. Yaşamayı seviyorum ben.

stfu-inceleme-big5

 

OGZ NOTU

8+

KÜNYE:

SUPER TIME FORCE ULTRA (PC)

Bulunduğu Platformlar: PC, X-One, 360

Tür: Platform / Aksiyon

Yapım: Capy Games

Dağıtım: Capy Games

Sistem: Ekonomik

Kutulu Fiyatı: -

Dijital İndirme: Steam (15$), Xbox Market (39 TL)

Yaş Sınırı: 13+

Dahası İçin: //supertimeforce.com/

 
ARTILAR:
  • Piksel grafikleri
  • Zekice tasarlanmış hikâye ve oyun mekanikleri
  • Türe kattığı yenilikler
  • Tek kişilik co-op deneyimi
 
EKSİLER:
  • Kısa oyun süresi
  • Bazı oyunculara yetersiz gelebilecek mizah
  • Potansiyelinin tamamını kullanmamış
 
SON KARAR:

Çoğu platform oyununu gölgede bırakacak kadar iyi, eşsiz bir deneyim.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum