Assassin's Creed Shadows'un İlk Gün Yaması Türbelerdeki Yıkılabilirliği Kaldırdı

Gerçek hayatta kopyalamaya çalışanlar çıkabilirmiş

Ubisoft, Assassin's Creed Shadows'u ilk gün yamasıyla güncelledi ve oyuncuların oyundaki türbelerde bulunan eşyalarla etkileşimine kısıtlama getirdi. Ön incelemelerden de bildiğimiz üzere normalde oyundaki türbelerdeki eşyaları dağıtmak ve parçalamak mümkündü. Yayınlanan yamayla birlikte oyunun çıkış versiyonunda Shadows'taki türbelerdeki önemli eşyalara dokunmak mümkün olmayacak.

Bu kulağa ufak bir değişiklik gibi gelse de Japon politikacı Hiroyuki Kada önderliğinde bu konu gündeme getirilmiş ve büyük de destek almıştı.

"Oyuncuların oyundaki gerçek-dünya mekanlarına saldırmalarına ve yok etmelerine izin vermenin gerçek hayatta da benzer davranışları cesaretlendirebileceğinden korkuyorum. Türbe görevlileri ve yerel halk da bu konuda endişeli. Elbette ifade özgürlüğüne saygı duyulmalı ama yerel kültürleri küçük düşürecek davranışlardan da uzak durulmalıdır" diyor Kada.

Başbakan Ishiba da konuyla ilgili şunları söylemişti: "Türbelere saygısızlık etmek söz konusu bile olamaz - bu milletin kendisine hakaret sayılır."

Burada söz konusu türbe Assassin's Creed Shadows'un çıkış öncesi videolarında da gördüğümüz Itatehyozu Türbesi. Kada'nın yetki alanında bulunan bu türbenin oyunda görüntülerinin ve isminin kullanılması için Ubisoft tarafından herhangi bir izin alınmadığını da söylemişlerdi.

Bu çıkış günü yaması olduğu için çoğu oyuncu bu değişikliğin farkına bile varmamış olacak, ama doğrusunu yapmışlar bence.

 

YORUMLAR

System Shock 2: 25th Anniversary Remaster, Haziran Ayında Geliyor

SHODAN ile yeni bir dansa hazır mısınız?

System Shock 2: 25th Anniversary Remaster, Haziran Ayında Geliyor

System Shock 2'nin yeniden yapımı uzun bir süredir bekleniyordu. Nightdive Studios'un dün akşam paylaştığı fragmanla, System Shock 2: 25th Anniversary Remaster ile buluşacağımız tarihi öğrenmiş olduk:

Dile kolay, 25 yıl geçmiş System Shock 2'nin üzerinden (hatta Ağustos ayında 26. yıldönümünü kutlayacak). Bana sorsanız halen dün gibi. Yoldan çıkmış yapay zeka SHODAN'ın başımıza yine türlü işler açtığı yeni bir macera bizleri bekliyordu. Von Braun adlı uzay gemisinin tekinsiz koridorlarında hayatta kalmaya çalışıyorduk. İlk oyundaki tecrübeyi kaldığı yerden devam ettiren bir devam oyunuydu. Oyun dünyasında da özel bir yere sahip olduğunu söylemek mümkün. Kendisinden sonra birçok oyun için ilham kaynağı oldu, birçok stüdyoya yol gösterdi.

Şimdi Nightdive ekibinin ellerinden çıkan bir yeniden yapımla bir kez daha karşımıza çıkmaya hazırlanıyor. 

Elbette yeni nesle gelirken buna uygun güncellemeler yapılmış. PC'de 4K-144fps, Xbox Series ve PS5'te 120fps desteği, arayüzde ve oynanışta yapılan iyileştirmeler, karakter ve silah modellemeleriyle animasyonlarda yapılan güncellemeler, oyun kumandası optimizasyonu gibi güncellemelerle yeni nesle terfi ediyor. Bakalım bir kez daha ilgi çekmeyi başarabilecek mi.

Bunu 26 Haziran'dan itibaren hep beraber göreceğiz. Takvimlerimize not ettik, merakla bekliyoruz.

Persona 4 Reload Ufukta Göründü

Alan adı tescil edilmiş

Persona 4 Reload Ufukta Göründü

Atlus'un Persona 3 Reload'un başarısının ardından varolan Persona oyunlarının remake versiyonlarına devam edebileceğini zaten düşünüyorduk ve daha önce de söylentileri çıkan Persona 4 bunun için en kuvvetli adaydı.

Twitter kullanıcısı ScrambledFaz dün "birkaç saat önce p4re.jp adresinin tescil edildiğini fark ettim" diyerek söylentileri tekrardan ateşlemiş oldu.

ScrambledFaz şu bilgiyi de eklemiş: "Bundan 2 yıl önce p3re.jp adresi tescil edilmiş, üç ay sonra da Persona 3 Reload duyurulmuştu". Bu da Atlus'un yakın zamanda Persona 4 Reload (ya da artık ismi her neyse) duyurmaya hazırlandığı anlamına geliyor.

Orijinal Persona 4, Persona 3'ten oyun dosyalarını kullanmış ve bu yüzden geliştirilmesi daha rahat olmuştu. Aynı mantıkla Persona 4 Remake'in de Persona 3 Remake ile ortak dosyaları olduğunu varsayabiliriz, bu yüzden de belki geliştirilmesine Persona 3 ile birlikte başlanmış bile olabilir.

Atlus'tan yeni bir remake öncesinde ana serinin 6. oyununu bekleyenler belki ufak da olsa hayal kırıklığına uğramıştır ama eski Persona'ların yenilenmiş yüzleriyle yeni oyuncularla buluşması da bence çok güzel bir durum.

Geçtiğimiz Yıl En Çok 6 Yaş Ve Üstü Oyunlar Oynanmış

Steam verileri ile örtüşen bir araştırma

Geçtiğimiz Yıl En Çok 6 Yaş Ve Üstü Oyunlar Oynanmış

2025'in ilk günlerinde değerlendirdiğimiz Steam verileri, oyuncuların "eski" oyunlara daha fazla zaman ayırdığını gösteriyordu. Bu hafta gerçekleşen Games Developer Conference (GDC) esnasında ise bu verilerle örtüşen yeni araştırmalar ortaya çıktı.

Newzoo, bu yıl üçüncüsünü yaptığı oyun araştırmasını paylaştı. Bu araştırmada 2024 yılı boyunca oyuncuların tercihleri, oynama saatleri ve davranışları inceleniyor.

Verilere göre oyuncular, geçtiğimiz yıl yine eski oyunları tercih etti. 2024 yılında PC üstündeki oynanış saatlerinin yüzde 67'sini, 6 yaş ve üstü oyunları oluşturuyor. Listenin başını CS, League of Legends, Roblox, Dota 2 ve Fortnite gibi oyunlar çekiyor. 

Yüzde 25'lik bir kısım ise yaş aralığı 2-5 arasında değişen oyunları oynamış. Bu da oyun saatlerinin yalnızca yüzde 8'inin 2024 yılında piyasaya sürülen oyunlardan oluştuğu anlamına geliyor. 

Konsollarda da durum çok farklı değil. PlayStation üzerindeki saatlerin yüzde 44'ü, Xbox üzerine ise yüzde 49'u 6 yaş ve üstü oyunlardan oluşuyor. Her iki konsol başında geçirilen saatlerin yalnızca yüzde 15'i 2024 yılında çıkan oyunlarla geçmiş.

Çoğu Geliştirici Steam'in %30'luk Payının Adil Olmadığını Düşünüyor

Acaba bu Steam'in umurunda mı?

Çoğu Geliştirici Steam'in %30'luk Payının Adil Olmadığını Düşünüyor

Oyun sektöründen 3000'ün üzerinde profesyonelle yapılan anket, oyun geliştiricilerinin büyük çoğunluğunun Steam'in gelirlerden kendisine %30 pay almasının adil olmadığını düşündüğünü gösteriyor.

Ankete katılanların sadece %3'ü gelirlerinin %30'unun kesilmesinin adil olduğunu düşünmüş. Geçen sene aynı ankette bu soruya verilen cevabın oranı %6, yani yarı yarıya bir düşüş söz konusu.

Verilen cevapların %43'ü %10 ile %15 arasındaki kesintinin çok daha adil olacağını belirtmiş. Bu 30/70 gelir dağılımı konusu daha önce de tartışmaya açılmıştı. Google yakında ilk 1 milyon dolar için aldığı payı %30'dan %15'e indirecek. Apple da benzer biçimde yılda 1 milyon doların altında satan geliştiriciler için payını %15'e indirmişti.

Bildiğiniz gibi Epic Games Store, %12 pay alarak sektör standardının düşmesi için kendisine düşen çabayı gösteriyor. Ama Epic Games Store'un çoğu hamlesi zaten agresif ve kısa vadede para kaybetmeyi de umursamıyorlar. Zaten bu sayede 2020 yılında 52 milyon yeni kullanıcı elde ettiler. Valve ise bu konularda sessiz kalmayı sürdürüyor.

Parolamı Unuttum